A dél-afrikaihoz hasonló variánst találtak Brazíliában

2021. március 31. – 23:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Brazíliában a koronavírus új variánsát mutatták ki, ami a dél-afrikai változatra hasonlít, jelentette be az Instituto Butantan nevű állami biológiai kutatóközpont elnöke szerdán.

A vírusmutációt Sao Paulo államban fedezték fel egy olyan fertőzött szervezetében, aki korábban nem utazott Dél-Afrikába, és akiről nem ismert, hogy kapcsolatba került volna olyanokkal, akik ott jártak. „Lehetséges, hogy ez a mi P1-es jelű vírusvariánsunk evolúciója a dél-afrikai változat felé” – mondták erről a helyi szakértők. Pár hete ugyanis már a brazil vírusvariáns új variánsát is kimutatták.

Brazília a járvány által leginkább sújtott országok egyike, csak az Egyesült Államokban több a fertőzöttek és a halálesetek száma. Kedden újabb csúcsot döntött a koronavírus halálos áldozatainak napi száma Brazíliában, 3780 halottal. A dél-afrikai vírusvariáns megjelenése a szakemberek szerint riasztó, ugyanis egyelőre kérdéses, hogy a rendelkezésre álló vakcinák mennyiben hatékonyak ellene. Az országban emellett egy helyi vírustörzs, az úgynevezett P1 variáns is terjed.

Jair Bolsonaro elnök, aki eleinte elbagatellizálta a válságot, kedden rendeletet írt alá egy a koronavírus elleni harcra szánt 5,3 milliárd reálos (284 milliárd forintos) hitelcsomagról. A kölcsönt a brazil egészségügyi rendszer megerősítésére szánják. Az egészségügyi minisztérium azt mondta, a forrásokból 2600 klinikát támogatnának, és több kórházi ágyat biztosítanának a fertőzöttek kezelésére. Pár napba Bolsonaro egy tévés beszédben védte meg kormányának járványkezelő intézkedéseit, és az oltási kampány felgyorsítását ígérte, ezt azonban országszerte edényzörgetős tiltakozásokkal fogadták.

A koronavírusnak már 317 646 áldozata van a több mint 210 millió lakosú országban. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Brazília csaknem 12,6 millióval szintén második az Egyesült Államok után, írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!