Bolsonaro: A brazil nép nem lesz másnak a kísérleti nyula

2020. október 21. – 19:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felülbírálta egészségügy-minisztere döntését szerdán Jair Bolsonaro brazil elnök, és elutasította, hogy Brazília 46 millió adagot vásároljon a Sao Paolo államban tesztelt CoronaVac kínai koronavírus elleni vakcinából.

Eduardo Pazuello egészségügy-miniszter kedden jelentette be a vásárlást az elnök ellenlábasával, Joao Doriával, Sao Paulo kormányzójával, akinek a regionális kormányzata szintén részt vesz a védőoltás kifejlesztésében. A vásárlás értékét kétmilliárd brazil reálra (109,6 milliárd forintra) becsülték.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

„A brazil nép nem lesz másnak a kísérleti nyula”- írta Bolsonaro a közösségi médiában, hozzátéve, hogy a kínai Sinovac által fejlesztett oltóanyagnak még nem fejezték be a tesztelését.

„Ezért úgy döntöttem, hogy nem vásárlunk ilyen vakcinát”

– közölte.

Az egyébként bevett szokás, hogy a kormányok ígéretesnek tűnő vakcinajelöltekből számos adagot vásárolnak, hogy megfelelő készletük legyen, ha hatásosnak bizonyulnak. A vételárat rendszerint nem térítik vissza, ha az oltóanyag mégsem hatékony.

Bolsonaro és Doria a járvány kitörése óta verseng egymással, ellentétes álláspontokat képviselve az otthonmaradás és a korlátozó intézkedések terén. Doria Brazília legnépesebb államának a kormányzója, ő korlátozó intézkedéseket hozott, míg az államfő azzal érvelt, hogy a gazdasági visszaesés több embert ölhet meg, mint a betegség.

Jair Bolsonaro brazil elnök 2020. október 20-ánFotó: EVARISTO SA / AFP
Jair Bolsonaro brazil elnök 2020. október 20-ánFotó: EVARISTO SA / AFP

Bia Kicis parlamenti képviselő, Bolsonaro közeli szövetségese, közösségi oldalain egy másik üzenetet tett közzé, amely az állítása szerint az elnöktől származik:

„Figyelmeztetlek, hogy egyetlen adag oltóanyagot sem vásárolunk Kínától, és a kormányzatom nem tárgyal Joao Doriával a Covid-19-ről”

– áll az üzenetben.

Brazíliában a Covid-19-nek eddig több mint 153 ezer halálos áldozata van, a második legtöbb az Egyesült Államok után. Az igazolt fertőzöttek száma 5,2 millió, ezzel a harmadik helyen áll a világban az Egyesült Államok és India mögött.

Júniusban a brazil kormány bejelentette, hogy megállapodott az Oxfordi Egyetemmel és az AstraZeneca gyógyszergyárral 100 millió adag vakcinajelölt vásárlásáról.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!