Vadászrepülőkkel figyelmezteti a Fülöp-szigetek Kínát

2021. március 29. – 06:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bejelentette a fülöp-szigeteki védelmi miniszter, hogy vadászrepülőket küldenek a Dél-kínai-tengerre, írja a CNN. A Fülöp-szigetek azt követeli Kínától, hogy vonja vissza a hajóflottáit a térség vitatott területeiről.

Kína közel 200 katonai hajót küldött a Pünkösd-zátonyra, amelyek alig 200 mérföldre horgonyoztak le Manila főváros gazdasági övezetétől. A vadászrepülőknek az lesz a feladata, hogy felmérje a helyzetet a tengeren. Az ország megerősíti a tengeri jelenlétét is, hogy így védjék a szuverenitásukat és a halászaikat.

A kínai nagykövetség nem válaszolt a CNN-nek, de úgy tudni, hogy csak a nehéz időjárási viszonyok miatt bajba került kínai halászhajókról van szó, amelyek között nincsenek katonai járművek.

A Dél-kínai-tenger az egyik legfontosabb kereskedelmi útvonal a világon, amely az elmúlt hónapokban több diplomáciai botrány helyszíne is lett. Januárban kínai vadászrepülők sértették meg Tajvan légterét, amire az USA egy repülőgép-hordozó odaküldésével reagált. A vitatott tengeri területen évi 3,4 trillió dollár értékben bonyolítanak le kereskedelmi forgalmat, ezért nem véletlen, hogy a vitatott tengerrészre Kína, Tajvan és a Fülöp-szigetek mellett bejelentette az igényét Brunei, Vietnám és Malajzia is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!