Kínai harci repülőgépek sértették meg Tajvan légterét

2021. január 23. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai légierő 12 harci gépe repült be szombaton a Dél-kínai-tenger fölött Tajvan légvédelmi övezetébe – jelentette be a szigetország védelmi minisztériuma az MTI tájékoztatása szerint.

A négy vadászgép és nyolc stratégiai bombázó repülőgép Tajvantól délre, a szigetország és a Tajvan által ellenőrzött parányi Pratas (Dongsha)-szigetek között hatolt be a légvédelmi övezet délnyugati sarkába. A tajvani légierő válaszként rakétákat bocsátott föl, hogy „figyelemmel kísérje a légtérsértést”.

Kína saját területének tekinti Tajvant, és az elmúlt hónapokban rendszeresen megsértette a tajvani légteret. Eddig azonban ezeket a berepüléseket eddig egy vagy két felderítő repülőgéppel hajtotta végre. Szokatlan, hogy a nagyhatalom ilyen komoly légierőt vonultasson föl, mint ez alkalommal. Tajvani közlés szerint a légtérsértő műveletben négy J-16-os vadászgép és nyolc H6-K jelű, nagy hatótávolságú csapásmérő repülőgép vett részt. Ez utóbbiak nukleáris robbanófejjel készült, kétezer kilométeres hatótávolságú cirkálórakétákat hordoznak.

Kína egyelőre nem fűzött kommentárt a tajvani bejelentéshez. Peking a korábbi hasonló eseteknél arra hivatkozott, hogy hadgyakorlatokkal igyekszik óvni Kína szuverenitását és biztonságát.

A kínai kormány már a hivatalából szerdán távozott előző amerikai elnök, Donald Trump megbízatása alatt is növekvő aggodalommal figyelte a Tajvannak nyújtott amerikai támogatást. Miután Tajvan de facto washingtoni nagykövete meghívottként részt vett Joe Biden amerikai elnök beiktatásán, Emily Horne, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője közölte: az Egyesült Államok továbbra is sziklaszilárdan elkötelezett a független Tajvan mellett.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!