Az eddigi legvéresebb nap Mianmarban: kilencvennél is több fegyvertelen tüntetőt lőtt le a hadsereg

2021. március 27. – 16:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább kilencvenegyen meghaltak Mianmarban, amikor a hadsereg több városban tüzet nyitott a tüntetőkre szombaton, írja a BBC. A halálos áldozatok között gyermekek is vannak.

Ez volt a legvéresebb nap a tiltakozás-sorozat február elsejei kezdete óta. Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Nagy-Britannia is elítélte az erőszakot, amit „fegyvertelen civilek ellen követtek el” egy diplomáciai nyilatkozat szerint.

Két hónap alatt már több mint négyszázan vesztették életüket az 53 milliós ázsiai országban.

„Sokkoló, szörnyű, barbár és elfogadhatatlan, ami történt”

– így fogalmazott Phil Robertson, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet ázsiai helyettes vezetője.

Egy szemtanú arról számolt be, hogy úgy mészárolták le a tüntetőket, „mintha csak csirkék lennének”, a tiltakozást ennek ellenére folytatják.

A demonstrációkat annak ellenére szervezték meg, hogy a mianmari katonai junta pénteken mindenkit figyelmeztetett: fennáll annak a veszélye, hogy a hadsereg adott esetben akár fejbe is lőheti a tüntetőket.

Március 27. a fegyveres erők napja Mianmarban, ebből az alkalomból hatalmas katonai parádét rendeztek Najpjidó városában. Az EU képviselete szerint „ez a terror és a becstelenség napja, a fegyvertelen civilek, köztük gyermekek meggyilkolása elfogadhatatlan”.

Egy tüntető az ellenállást jelképező zászlóval – Fotó: Reuters/Stringer
Egy tüntető az ellenállást jelképező zászlóval – Fotó: Reuters/Stringer

Novemberben még toronymagasan nyerték meg a választásokat a demokrácia hívei Mianmarban, a hadsereg viszont csalást kiáltott, és puccsal átvette az ország irányítását. A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és a politikai vezetőket őrizetbe vették, a nagyvárosok utcáin katonák járőröznek, a ranguni nemzetközi repülőteret májusig lezárták.

A katonai puccs és Vin Mjin államfő őrizetbe vétele óta rendszeresek a tömegtüntetések Mianmarban. Aung Szan Szú Kjí ellen azóta egyebek közt korrupció gyanújával vádat emeltek.

A katonai hatalomátvétel után egy árnyékkormány is létrejött Szövetségi Közgyűlés Képviselőinek Bizottsága (CRPH) néven.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!