Putyin a tajgán várja, hogy Biden jelentkezzen

2021. március 21. – 16:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin a hétvégét ígéretéhez híven a tajgán tölti. Az orosz elnök magával vitte legrégibb miniszterét, aki már a Szovjetunió felbomlása óta ül a kormányban, pedig Putyinnál fiatalabb, 66 éves. Szergej Sojgu – előbb a katasztrófavédelemért felelős miniszter, 2012 óta pedig védelmi miniszter – nem véletlenül ment Putyinnal Tuvába. Ugyanis Sojgu az 1924 és 1944 között hivatalosan független – a Szovjetunió és Mongólia által elismert, de Kína szerint hozzá tartozó –, majd Szovjetunióhoz csatolt, területről származik. A mongol-kínai-kazah-orosz határvidék közelében fekvő területen Putyin két éve járt utoljára – akkor is Sojguval, aki ezúttal előbb fagyott, száraz dolgokat mutatott neki a műhelyében, majd egy lánctalpas terepjáróval kirándultak.

A gépet hol a miniszter, hol az elnök vezette, még egy fagyott patakon is átkeltek, amikor épp nem a hóban bandukoltak vagy a szőrmével fedett padon ülve piknikeztek. A képen Vlagyimir Putyin felemeli ugyan a teásbögrét, de kérdőn néz az ezzel valamiért kiváró miniszterre:

Szergej Sojgu és Vlagyimir Putyin zöldségeket és felvágottakat fogyasztanak, amihez teát isznak. Forrás: MTI – Kreml/Szputnyik/Pool/Alekszej Druzsinyin
Szergej Sojgu és Vlagyimir Putyin zöldségeket és felvágottakat fogyasztanak, amihez teát isznak. Forrás: MTI – Kreml/Szputnyik/Pool/Alekszej Druzsinyin

A 168 ezer négyzetkilométeres Tuvában 330 ezren élnek. A török nyelvcsaládba tartozó tuvai nyelvet körülbelül 230 ezren beszélik. A területen a buddhizmus és a sámánizmus a bevett vallás.

Putyin még csütörtökön közölte, hogy a hétvégét a tajgán tölti, ezért vagy előtte pénteken, vagy utána hétfőn kész egy nyilvános, online beszélgetésen részt venni Joe Bidennel, aki egy nappal korábban az ABC-nek adott interjújában közölte, hogy gyilkosnak tartja őt. A Fehér Ház a pénteki időpontot az amerikai elnök elfoglaltságára hivatkozva rögtön elutasította, a hétfői dátumra nem érkezett válasz.

A két elnök kapcsolata alapján várható amerikai viszonyról ebben a cikkünkben a legyilkosozás utáni helyzetről pedig ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!