Több mint félmillió dollár adományt kapott a 76 éves nő, aki úgy összeverte a rá támadó férfit, hogy az kórházba került

2021. március 19. – 12:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán egy 76 éves, kínai származású nő, Xiao Zhen Zie egy San Franciscó-i zebránál várakozott, amikor hirtelen, minden ok és figyelmeztetés nélkül egy 39 éves férfi ököllel arcon ütötte. Az elmúlt időszakban nem ez volt az első, ázsiai származásúak ellen elkövetett támadás a San Francisco-öböl mentén – írja az AP hírügynökség.

A támadó azonban nem sejthette, hogy rossz emberbe kötött bele. A néni a nála lévő fa bottal ösztönösen ütni kezdte férfit, aki ettől olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy végül a mentősöknek kellett ellátniuk.

A helyi KPIX-TV rögzítette a támadás következményeit, Xiao Zhen Zie egy zacskó jeget szorított az arcához, míg a vérző fejű támadóját éppen hordágyra helyezték és a mentőautóba tolták be. „Nagyon traumatizált állapotba került, nagyon megijedt és a szeme alatt még mindig vérzik, a jobb szemével nem is lát rendesen” – mondta a nő állapotáról lánya, Dong-Mei Li. Unokája szerint Zie annyira megrémült, hogy azóta fél elhagyni az otthonát.

A nő családja adománygyűjtésbe kezdett, hogy fedezni tudják a kezelése költségeit. A célkitűzésük 50 ezer dollár volt, ám végül ennek a többszörösét, közel 600 ezer dollár adományt kaptak. Unokája, John Chen azt is megosztotta Zie-ről, hogy már több éve cukorbeteg, és a rákot is sikerült legyőznie. „A csuklója feldagadt. Mentálisan, fizikailag és érzelmileg is súlyosan érintette az eset, amitől poszttraumatikus stressz szindrómától szenved” – írta.

A rendőrség szerint Steven Jenkins nem sokkal azelőtt, hogy megtámadta Zie-t, ugyanezon a környéken egy 83 éves vietnámi férfinak esett neki. Egy biztonsági őr üldözőbe vette a férfit, aki menekülés közben „találkozott” össze a 76 éves nővel. Jenkins-t a kórházi kezelése után őrizetbe vették – mondta Adam Lobsinger rendőrtiszt.

A nyomozók próbálják kideríteni, hogy rasszista indíttatású volt-e Jenkins ámokfutása. Az eset után a rendőrség fokozta a jelenlétet a város ázsiai negyedében. Aznap, március 17-én Georgia államban egy férfi nyolc embert lőtt le, közülük hatan voltak ázsiai származásúak. Az elkövető később azt állította, nem rasszista indíttatásból ölt.

A koronavírus-járvány kitörése óta az ázsiai-amerikai közösségek tagjai gyakrabban válnak zaklatás és erőszakos cselekedetek célpontjaivá az Egyesült Államokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!