Statáriumot hirdettek Rangun és Mandalaj több kerületében Mianmarban

2021. március 15. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

Mianmar hadserege az ország több régiójában is statáriumot hirdetett vasárnap és hétfőn, miután vasárnap több kinai üzletet is megtámadtak. Vasárnap mintegy ötven ember halt meg, amikor a katonai csapatok, valamint rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre Mianmarban, a legtöbb halálesetet Rangunból jelentették.

A BBC cikke szerint az erőszakos összecsapásra egy nappal azelőtt került sor, hogy bíróság elé állt volna Aung Szan Szú Kjí, az ország de facto vezetője, akit február elején megpuccsoltak, és a hadsereg eltávolított a pozíciójából. Aung Szan Szú Kjít hétfőn végül nem tudták meghallgatni intenetproblémák miatt, ezért az eseményt elhalasztották. Az őrizetbe vett vezetőt támogatói szerint számos, kitalált bűncselekménnyel vádolják majd meg.

A hadsereg Rangunban és Mandalajban hirdetett hadiállapotot és statárumot több régióban, ami azzal jár, hogy a tüntetőket rögtönítélő bíróság elé állíthatják. Rangun térségének katonai parancsnoka az MTI szerint vasárnap adta ki a megfelelő felhatalmazásokat ahhoz, hogy „a rendet hatékonyabban lehessen fenntartani, biztosítva a jogállamiságot és a köznyugalmat”. A tiltakozók úgy vélik, a mianmari hadsereget Kína támogatja, de egyelőre nem tisztázott, ki áll a hétvégi támadások mögött. Hétfőn számos Mandalajban és számos más településen folytatódtak a tüntetések, amelyeknek most is vannak halálos áldozatai. A legfrissebb jelentések szerint Myingyanban és Aunglanban is tüzet nyitottak a tüntetőkre a biztonsági erők.

A délkelet-ázsiai országban február eleje óta tüntetnek, mert a hadsereg magához ragadta a hatalmat és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít. Bár a hatóságok nem képesek megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat, a demonstrációknak már több halálos áldozata van. A hatóságok gyakran éles lőszerrel oszlatják a főleg fiatalokból álló, több százezres demokráciapárti tömeget.

A katonai hatalomátvételről ebben a cikkünkben írtunk részletesen, a puccsal és a tüntetésekkel kapcsolatos összes hírünket pedig itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!