Moszkva attól tart, hogy az USA visszavág az őt ért, minden idők egyik legsúlyosabb hekkertámadásáért

2021. március 9. – 16:34

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos aggodalomra ad alapot az a sajtójelentés, amely szerint az Egyesült Államok kibertámadásra készül az orosz kormány komputerhálózata ellen – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.

Az MTI híre szerint Peszkov arra reagált, hogy a The New York Times vasárnap amerikai kormányzati forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az Egyesült Államok három héten belül kibertámadások sorozatát készül végrehajtani az orosz kormány belső számítógépes rendszerei ellen, válaszul a SolarWinds szoftver felhasználásával elkövetett, Moszkvával összefüggésbe hozott hackertámadásokra.

A szóvivő szerint az amerikai lap által lehetségesnek tartott kibertámadás „nem más, mint nemzetközi kiberbűnözés”. Peszkov emlékeztetett rá: Moszkva több alkalommal is tagadta, hogy köze lenne a kiberbűnözéshez vagy a kiberterrorizmushoz.

Mi is részletesen beszámoltunk róla december közepén, hogy az Egyesült Államokat minden idők egyik legsúlyosabb kibertámadása rázta meg, amely legalább március óta tartott, és lapértesülések szerint az orosz hírszerzéshez köthető, Cozy Bear vagy APT 29 nevű állami hekkercsoport hajthatta végre. A támadók a SolarWinds Orion nevű szoftverének frissítéseibe épültek be, így jutottak el a cég akár 18 ezer ügyfeléhez, köztük a fél amerikai kormányzathoz, illetve Amerikában és világszerte telekommunikációs, technológiai és energetikai és más cégek egész sorához. A kémakcióra azután derült fény, hogy a FireEye nevű kiberbiztonsági cég felfedezte, hogy őt is megtámadták, majd a támadást visszafejtve eljutott a SolarWindshez.

Annyi azonban biztos, hogy 2021-ben is sokat fogunk még hallani a Microsoft által Solorigate-nek, a FireEye által Sunburstnek keresztelt támadásról, mert a kiterjedését és a következményeit még mindig csak részben ismerjük, és a támadókat nagyon nehéz lesz végleg kipaterolni a kompromittált rendszerekből.

Tavaly decemberben az előző amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo is azt mondta, hogy „Egészen egyértelmű, hogy oroszok is részt vettek az Egyesült Államokat ért eddigi legsúlyosabb hekkertámadásban”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!