Pompeo: Oroszok állhatnak a SolarWindset érő kibertámadás mögött

2020. december 19. – 12:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Egészen egyértelmű, hogy oroszok is részt vettek az Egyesült Államokat ért eddigi legsúlyosabb hekkertámadásban” – idézte Mike Pompeo amerikai külügyminisztert a BBC a SolarWinds nevű informatikai céget ért kibertámadással kapcsolatban.

A hekkertámadásra a múlt héten derült fény, azonban már hónapok óta tarthat, a szakemberek szerint akár évekbe is telhet, mire teljesen felmérik és megértik a Sunburst névre keresztelt támadást.

Pompeo nem beszélt az állítólagos moszkvai szál részleteiről, Oroszország pedig tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz. Amerikai lapok már korábban is arról számoltak be, hogy értesüléseik szerint az orosz hírszerzéshez köthető Cozy Bear / APT 29 nevű hekkercsoport állhat a támadás mögött, de Pompeo megszólalása az első kormányzati megerősítése annak, hogy az amerikai kormány orosz érintettséget feltételez.

Mike Pomepo amerikai külügyminiszter. Fotó: Jacquelyn Martin / POOL / AFP
Mike Pomepo amerikai külügyminiszter. Fotó: Jacquelyn Martin / POOL / AFP

Ahogy arról korábban már írtunk, a SolarWinds-nek világszerte több mint 300 ezer partnere van. A jó hír, hogy a fentieknek csak a töredéke lehet érintett, viszont még így is közel 18 ezer áldozata lehet a támadásnak. A partnerek között van egy sor kormányzati és katonai intézmény, egyetem és kritikus infrastruktúrát biztosító vállalat. Sőt a célpontok között volt az Egyesült Államok atomfegyvereket kezelő hivatala is, de az energiaügyi minisztérium szerint a fegyverarzenál biztonságát nem veszélyeztették.

Donald Trump amerikai elnök még nem nyilatkozott a támadással kapcsolatban, de Joe Biden, leendő elnök megfogadta, hogy a kiberbiztonságot adminisztrációjának „kiemelt prioritásává” teszi.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!