Kritikák után az idősebb korosztálynak is beadják az AstraZeneca vakcináját Németországban

2021. február 28. – 16:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan az idősek számára is engedélyezik Németországban az AstraZeneca vakcina alkalmazását, miután az ország oltási bizottságának vezetője elismerte, hogy tévedés volt azt javasolni, hogy csak a 65 éven aluliak számára adják a vakcinát.

Korábban ezt azzal indokolták, hogy nincsenek meggyőző vizsgálati adatok arra vonatkozóan, hogy hatékony-e az AstraZeneca vakcinája az idősebb korosztálynak. Ezt a döntést azóta sokan kritizálták a Guardian cikke szerint, pláne azóta, hogy kiderült,

több millió dózis fel nem használt AstraZeneca vakcina áll európai országok raktáraiban, köztük Németországban is.

Belgiumban a leszállított mennyiség négy, Németországban tizenöt, Olaszországban pedig tizenkilenc százalékát használtak csak fel eddig. Mint ebben a cikkünkben írtunk, több más európai ország hatóságát is megosztja a kérdés, és meglehetősen rossz sajtója van a brit-svéd gyógyszergyártó vakcinánjáak.

Angela Merkel kancellár is azt nyilatkozta nemrég egy interjúban, hogy mivel 66 éves, számára már nem lenne ajánlott beadatni, Emmanuel Macron francia elnök pedig egyenesen hatástalannak nevezte a 65 év feletti korcsoportban.

Az AstraZeneca-féle vakcina alacsony felhasználtsága miatt az oltási terv átalakítását sürgette vasárnap több német tartományi miniszterelnök – írja az MTI. Bajorország miniszterelnöke, Markus Söder azt mondta, hogy a felhalmozódott több százezer adag vakcina felhasználására valamennyi tartományban egységes szabályok szükségesek, ezért módosítani kell az oltási tervet.

Azt javasolta, ha nincs jelentkező egy oltásra, nyissák meg a lehetőséget az elsőbbségi sorrendben hátrébb állóknak, és szerinte be kell vezetni azt is, hogy az oltóközpontok mellett a háziorvosok is beadhassák az AstraZeneca-vakcinát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!