Milliószám állnak fel nem használt AstraZeneca-dózisok az EU országaiban

2021. február 25. – 23:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több millió dózis fel nem használt AstraZeneca vakcina áll jelenleg európai országokban, az oltóanyagot jóval alacsonyabb arányban adták be eddig a megérkezett mennyiséghez képest, mint például a Pfizert – derült ki a Guardian adatgyűjtéséből.

A lap a European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) ügynökség adataiból nyerte ki, melyik országba mennyi AstraZeneca-vakcinát szállítottak eddig, és ebből mennyit használtak már fel. Az arányok mindenhol megdöbbentően alacsonyak,

összességében pedig a 27 tagállam által kapott 6 134 707 dózisból 4 849 752-t még nem adtak be.

Belgiumban 4 százalékot, Németországban 13 százalékot, Olaszországban 19 százalékot használtak el a leszállított mennyiségből eddig, és ennek nem az az oka, hogy az oltás túl gyorsan érkezik – a Pfizer/BioNTech vakcinája ezzel párhuzamosan sokkal jobban fogy. Ebből Belgiumban már a 81, Olaszországban 80, Németországban pedig 82 százalékot beadtak.

A jelenség hátterében az állhat, hogy megosztja az európai országok hatóságait, biztonsággal adható-e az AstraZeneca az időseknek, vagy náluk nem olyan hatékony. Hiába hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség a vakcinát minden korcsoport számára, Németország például úgy döntött, hogy 65 év fölött nem ajánlják az oltóanyagot. Angela Merkel kancellár is azt nyilatkozta nemrég egy interjúban, hogy mivel 66 éves, számára már nem lenne ajánlott beadatni, Emmanuel Macron francia elnök pedig egyenesen hatástalannak nevezte a 65 év feletti korcsoportban.

A bizonytalan megítéléssel összefüggésben az AstraZeneca sajtója sem volt túl jó, így az emberek (és nem csak az idősek) kevésbé bíznak benne:

Merkel a hivatkozott interjújában arról is beszélt, hogy az AstraZeneca jelenleg elfogadottsági kihívásokkal küzd az országban. A lakosság vakcinációját szervező hatóságok pedig mindenütt azon igyekeznek, hogy átirányítsák az AstraZeneca-adagokat az oltási sorban előrébb álló idősektől a fiatalabbak felé, de mint a fenti adatokból látszik, ez egyelőre nem megy gördülékenyen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!