Újabb két embert lelőttek a rendőrök a mianmari puccsellenes tüntetéseken

2021. február 28. – 09:03

Másolás

Vágólapra másolva

A mianmari rendőrség megölt két tüntetőt, és sokakat megsebesített vasárnap a tüntetések oszlatásakor, két városban – írja az MTI helyi forrásokra hivatkozva.

Az ország déli részén fekvő Davei városban a rendőrség tüzet nyitott a tiltakozókra. Legalább egy ember meghalt, többen megsebesültek. A The Dawei Watch című helyi média beszámolója szerint több mint egytucatnyian meg is sebesültek.

A rendőrség az ország legnépesebb fővárosában, Rangúnban is rálőtt a tüntetőkre. Egy neve elhallgatását kérő orvos azt mondta, hogy a kórházba mellkasi lőtt sebbel szállítottak egy embert, aki később meghalt. Az értesülést a The Mizzima és a The Myanmar Now című független helyi médiumok is megerősítették oldalaikon erősen vérző emberek képét közölve.

A délkelet-ázsiai országban egyhónapja tartanak a tiltakozások, mert a hadsereg magához ragadta a hatalmat és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít, valamint pártjának, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) irányítóit. A puccsot végrehajtó katonaság azt állítja, hogy a tavaly novemberi választásokon az NLD csalással aratott fölényes győzelmet.

Azóta rendszeresek a tiltakozások a katonai hatalomátvétel ellen, a hatóságok nem képesek megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat. A rendőrség több alkalommal is éles lőszerrel próbált oszlatni, a demonstrációknak már több halálos áldozata van. A puccsal és a tüntetésekkel kapcsolatos összes hírünket itt találja.

A puccs, amely közel 50 éves katonai uralom után megakasztotta Mianmar demokrácia felé történő haladását, több százezer tüntetőt vitt az utcákra. A hatalomváltást élesen elítélték a nyugati országok, amelyek közül több korlátozott szankciókat vezetett be Mianmar ellen.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!