A hadsereg a tömegbe lőve törné meg a mianmari puccs elleni sztrájkot

2021. február 22. – 06:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Általános sztrájk kezdődött hétfőn Mianmarban a katonai hatalomátvétel miatti tiltakozásul, és több ezren gyülekeztek az utcákon, pedig a hadsereg azzal fenyegeti a tiltakozókat, hogy megmozdulásuk emberek életébe kerülhet, azt sugallva, hogy akár éles lőszert is használhatnak ellenük.

A hadsereg három héttel ezelőtt vette át erőszakkal a hatalmat, börtönzött be civil politikai vezetőket, de mindeddig nem tudta megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat.

Mianmarban szerencsésnek tartják azokat a dátumokat, amelyekben több azonos számjegy van: így a 2021. 02. 22-ét is, hasonlóan az 1988. 08. 8-ához, amikor szintén katonai junta ellen tiltakoztak, de véres elnyomásban részesültek. Noha a hadsereg reakciója eddig enyhébb volt, már így is legalább négy áldozata van a hatalomátvétel elleni tüntetéseken történt erőszakos közbeavatkozásnak – két tüntetőt szombaton lelőttek Mandalaj városában, a hadsereg közlése szerint pedig egy rendőr is meghalt, korábban pedig egy tüntetésen fejbelőtt nő vesztette életét. A halálesetek ugyanakkor nem tántorították el a tüntetőket, vasárnap is több tízezren vonultak fel Rangunban, a legnagyobb városban. A hétfői általános sztrájkfelhívásra pedig sok üzlet, étterem nem nyitott ki reggel, írja az MTI.

Február eleje óta számos külföldi ország tiltakozott a katonai hatalomátvétel miatt, ezt a mianmari külügyminisztérium az ország belügyeibe való beavatkozásnak vette és veszi. Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap a Twitteren azt írta, hogy az Egyesült Államok újabb határozott lépéseket fog tenni a puccsot ellenzőket erőszakkal elnyomó katonai vezetés ellen.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!