Belarusz ellenzék vezetője: Elvesztettük az utcát

2021. február 21. – 15:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A belarusz demokrácia mozgalom hat hónappal a vitatott elnökválasztást követően átmeneti vereséget szenvedett a litvániai emigrációba kényszerített Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki vezető szerint – írta az MTI.

Talán márciusban újra kezdik

Az EU szerint az elnökválasztások valószínűsíthető győztese – akivel szemben hivatalosan az országot 1994 óta vezető Alekszandr Lukasenko hatodszorra győzött 80 százalék feletti eredménnyel – a jelenlegi helyzetről nagyon pesszimistán nyilatkozott a volt szovjet tagköztársaságban hosszú időn keresztül több százezres tüntetéseket szervező tiltakozásról a svájci Le Temps-nak adott interjújában:

  • „El kell ismernem, hogy elvesztettük az utcát.”
  • „Nincsenek eszközeink arra, hogy ellenálljunk az erőszaknak, amelyet a rezsim a tüntetőkkel szemben alkalmaz.”
  • „Igen, jelenleg úgy néz ki, hogy vesztettünk.”
  • „Stratégiánk abban merül ki, hogy jobban szerveződünk, állandó nyomást gyakorlunk a rezsimre, amíg az emberek készen állnak visszatérni az utcákra, talán már tavasszal.”

A tüntetések ugyanis a karhatalom fellépése és a téli fagyok hatására megtorpantak.
Tihanovszkaja – akinek férje május óta börtönben van, miután vlogjával annyira népszerű lett, hogy bejelentkezett az elnökválasztásra –megvallotta, hogy nap gondol arra, hogy visszatér Belaruszba és gyakran a kétségbeesés határán van, amikor hazája jövőjére gondol.

„Aztán gyorsan tudatosul benned, hogy ezt nem teheted, mert ha szimbólum, illetve nemzeti vezető vagy, akkor nem adhatod fel egyszerűen.”

Az augusztus 9-i elnökválasztás részben biztosan meghamisított eredményeinek nyilvánosságra kerülése után indultak meg a tüntetések a 9,6 milliós Belaruszban. Eleinte minden nap, majd hétvégenként százezrek vonultak utcára országszerte. A rendőrség a kezdeti kemény fellépés, majd bizonytalankodás után újra erővel lépett fel a tüntetőkkel szemben, több mint 30 ezer (!) embert állítottak elő, sokakat már nem is a tüntetéseken, hanem később otthonaikban értek el és vontak felelősségre ellenzéki aktivitásuk miatt. A tüntetésekről itt olvashatja októberi helyszíni riportunkat.

Pontos adatok a tiltakozások halálos áldozatairól nincsenek. Köztük van Roman Bondarenko, akit a rendőrök útban egy tüntetésre állítottak elő, de a fogdából már nem került ki élve. Halála újabb tiltakozást váltott ki. A Bondarenko halálával kapcsolatos tüntetésről tudósított a Lengyelországból működő ellenzéki Belsat is, amelynek két belarusz újságírónőjét a héten két év börtönre ítélték Minszkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!