Bizalmat szavazott az olasz felsőház Mario Draghi kormányának

2021. február 18. – 07:14

Másolás

Vágólapra másolva

Széles többséget szerzett az olasz szenátusban Mario Draghi miniszterelnök kormánya a szerda éjszakára húzódott szavazásban – írja az MTI. Az olasz parlament felsőházában 304-en vettek részt a szavazáson: 262-en voksoltak igennel, 40 szenátor nemmel, ketten pedig tartózkodtak.

Az olasz köztársaság történetében a közgazdász vezette mostani kormány bír a második legszélesebb többséggel.

Ennél több voksot bizalmi szavazáson csak Mario Monti szakértői kormánya kapott 2011-ben.

Mario Draghi programbeszédében elsőrendűnek nevezte a koronavírus-járvány elleni küzdelem erősítését, az oltások felgyorsítását, és radikális gazdasági reformokat ígért. Azt is mondta, hogy a kormányába vetett bizalom nem lesz hiábavaló, „a terveket konkrét lépések követik”. Kulcsfontosságú gazdasági ágazatnak nevezte az idegenforgalmat, erre készül építeni egyebek között az ország gazdasági újraindítását is. Hasonlóképpen jelentősnek nevezte a kultúrát, amely szerinte „hatalmassá teszi” Olaszországot. Beszélt a környezetvédelemről és a migrációról, utóbbival kapcsolatban az európai intézmények felelősségvállalását sürgette.

Mario Draghi csütörtökön az alsóházban kér bizalmat, ahol szintén széles többségre számíthat.

A Mario Draghi vezette 67. olasz kormány szombaton délben tette le az esküjét. Azután kezdődtek meg az egyeztetések az új kormány alakításáról, hogy január 26-án Giuseppe Conte miniszterelnök beadta lemondását az államfőnek. Szakértők szerint Conte időt akar ezzel nyerni, hogy meggyőzhessenek egyes centrista, illetve független képviselőket a kormánypártokhoz való csatlakozásról, miután az előző héten elvesztette szenátusi többségét azzal, hogy a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország kilépett a kormányból.

Az államfő egy meglepő húzással Mario Draghit, az Európai Központi Bank volt elnökét kérte fel a kormányalakításra, aki mögé hat parlamenti párt is beállt. A kormányválságról és Draghiról ebben a cikkben írtunk részletesebben.