Mario Draghi elfogadta a miniszterelnöki megbízatást Olaszországban

2021. február 12. – 20:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mario Draghi közgazdász, az Európai Központi Bank egykori elnöke péntek este megerősítette, hogy elfogadja a miniszterelnöki megbízatást – írja az MTI.

Draghi a római elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón ismertette a minisztereinek névsorát is:

  • a pénzügyminiszteri tárcát Daniele Franco, a jegybank eddigi vezérigazgatója kapta meg,
  • a belügyminiszter a korábbi szakértő tárcavezető Luciana Lamorgese maradt,
  • a külügyminisztériumi tárcát továbbra is Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa vezeti,
  • az igazságügyminiszter az alkotmánybíróság volt elnöke, Marta Cartabia lett.

Újdonságnak számít az idegenforgalmi, valamint a környezetvédelmi fejlesztésért felelős tárca felállítása. A korábbi balközép kormánypártok több eddig birtokolt tárcát megtartottak, három miniszteri széket kapott a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország, a jobboldali Ligának többek között a gazdasági fejlesztési minisztérium jutott Giancarlo Giorgetti irányításával.

A Mario Draghi vezette 67. olasz kormány szombaton délben teszi le esküjét.

Az egyeztetések az új kormány alakításáról azután kezdődtek meg, hogy január 26-án Giuseppe Conte miniszterelnök beadta lemondását az államfőnek. Szakértők szerint Conte időt akar ezzel nyerni, hogy meggyőzhessenek egyes centrista, illetve független képviselőket a kormánypártokhoz való csatlakozásról, miután az előző héten elvesztette szenátusi többségét azzal, hogy a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország kilépett a kormányból.

Mario Draghira olasz államfő, Sergio Mattarella február elején bízta a kormányalakítás feladatát, miután kiderült, hogy a korábbi kormánytöbbség nem tudott egyességre jutni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!