Az olasz államfő Mario Draghira bízza a kormányalakítást

2021. február 02. – 22:23

frissítve

Az olasz államfő Mario Draghira bízza a kormányalakítást
Fotó: Sean Gallup/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sikerült támogatást biztosítani egy új kormánytöbbség számára, továbbra is nagy a kormányerők közti távolság – jelentette be Roberto Fico, az olasz képviselőház elnöke a sajtónak, miután az államfőnek beszámolt a kormányalakítási konzultációkról kedd este, írja az MTI.

Az államfő, Sergio Mattarella pénteken bízta meg a képviselőház elnökét, hogy mérje fel, létre tudnak-e hozni egy újabb, közös többséget. Mattarella bejelentette az eddigi kormánytöbbség végét, amiből két lehetséges forgatókönyv következik: egy másik kormány azonnali felállítása vagy az előrehozott választások.

Az eredménytelen egyeztetések után az államfő feltehetően Mario Draghit, az Európai Központi Bank előző elnökét fogja megbízni a kormányalakítással, vele szerdán fog találkozni.

Hangsúlyozta, hogy a sürgős lépéseket követelő koronavírusjárvány-helyzetben teljes döntési joggal bíró kormányra van szükség, ami egy választási kampány esetében nem lenne lehetséges. Matterella az összes politikai erő támogatását kérte egy „magas profilú”, nem feltétlenül politikusokból álló kormány létrejöttéhez. Elemzők szerint Draghi már kész kormánylistával járul az államfő elé szerdán.

Az egyeztetések az új kormány alakításáról azután kezdődtek meg, hogy január 26-án Giuseppe Conte miniszterelnök beadta lemondását az államfőnek. Szakértők szerint Conte időt akar ezzel nyerni, hogy meggyőzhessenek egyes centrista, illetve független képviselőket a kormánypártokhoz való csatlakozásról, miután az előző héten elvesztette szenátusi többségét azzal, hogy a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország kilépett a kormányból.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass