Nagy többséget kapott Franciaországban a radikális iszlám megfékezését célzó törvénytervezet

2021. február 16. – 20:06

Nagy többséget kapott Franciaországban a radikális iszlám megfékezését célzó törvénytervezet
Samuel Patyra emlékezők Párizsban 2020 október 21-én Fotó: Adnan Farzat / NurPhoto via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A francia nemzetgyűlés kedden jelentős többséggel elfogadta első olvasatban a radikális iszlám elleni törvénytervezetet. – írta az MTI. Az 577 fős alsóházban az 563 jelenlévő képviselő 347 igen szavazattal 151 nem ellenében és 65 tartózkodás mellett szavazta meg a Macron-kabinet által kidolgozott, a „köztársaság elveinek megerősítését” célzó törvényjavaslatot, mely arra biztosít eszközöket a kormányzatnak, hogy hatékonyabban akadályozhassa meg a szeparatizmust, vagyis azt, hogy vallási-etnikai zárványok alakulhassanak ki a társadalmon belül. A szöveget az ellenzéki jobboldal nem támogatta, mert nem tartotta elég hatékonynak az iszlamizmussal szemben, míg a baloldal azért szavazott nemmel, mert szerinte a javaslat felerősíti a muzulmánokkal szembeni diszkriminációkat. A törvénytervezetről március 30-án kezd vitázni a szenátus, ahol az ellenzéki jobbközép van többségben.

A törvényjavaslat az AFP összefoglalója szerint több mint 70 cikkelyt tartalmaz, többek között szigorú büntetést helyez kilátásba a szüzességtesztelés megrendelőinek és elvégzőinek, kiterjeszti az állam jogkörét azokban az esetekben, amikor egy vallási intézmény, imahely, iskola bezárásáról van szó, netán a hatóságok egy szélsőséges hitszónokot akarnak cenzúrázni, netán kitiltani. A javaslat előírná a felekezeteknek a külföldi adományokkal való szigorú elszámolást, válaszul arra a jelenségre, hogy Szaúd-Arábia vagy Katar évtizedek óta bőkezűen finanszírozza a mecsetek építését, az imámok képzését, csakhogy az adományok az Öböl-országokban dívó ultrakonzervatív szunnita jogi iskola, a szalafizmus meghonosítását szolgálják (ahogy erre Koszovótól Indonéziáig számos példa volt).

Emmanuel Macron az intézkedéscsomagot azután jelentette be, hogy tavaly októberben egy Samuel Paty nevű tanárt az iskolája közelében fejezett le egy csecsen származású iszlamista Párizs egyik elővárosában, Conflans-Sainte-Honorine-ban. Ahogy arról részletesen írtunk, a tanárból azért lett célpont, mert a szólásszabadságról szóló óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákjainak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!