Bemutatták a felvételt, amin látszik, hogyan menekítették ki Mike Pence volt alelnököt a Capitolium ostroma közben

2021. február 11. – 05:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új biztonsági kamera felvételeket és rendőrségi rádióhang-felvételeket hoztak nyilvánosságra a Capitolium megtámadásáról a Donald Trump elleni felelősségrevonási eljárás alatt, írja a CNN. Az amerikai törvényhozás felső háza keddtől tárgyalja az impeachmenteljárást. Trumpot a demokrata többségű alsóház tíz republikánus képviselő támogatásával azzal vádolta meg, hogy január 6-án hívei az ő felbujtására ostromolták meg a Capitoliumot.

A Capitolium biztonsági kameráinak felvételein többek között az látszik, ahogy Mike Pence előző alelnök és családja menekülnek egy lépcsőn szenátus épületéből, miközben a felsőház tagjai az egyik folyosón gyűltek össze, a rendbontók pedig hangosan skandálják Nancy Pelosi demokrata párti házelnök nevét.

„Miután Trump hónapokig tüzelte híveit, nem csoda, hogy a felkelők haragjának célpontja az Egyesült Államok alelnöke volt, miután Pence nem volt hajlandó megdönteni a választási eredményeket” – mondta a meghallgatáson Stacey Plaskett, demokrata képviselő.

A biztonsági kamerák felvételei szerint Pence-hez hasonlóan Mitt Romney mérsékelt republikánus szenátor, Trump egyik pártbeli kritikusa – aki szintén a felkelők célpontjának számított – hasonlóan közel járt ahhoz, hogy a felkelők kezére jusson.

Most kiderült, hogy a Capitolium egyik folyosóján sétáló Romneyt az az Eugene Goodman nevű rendőrtiszt terelte biztonságba néhány perccel azután, hogy az első felkelők bejutottak az épületbe, akit már korábban is az ostrom hőseként tartottak számon, miután a felkelők egy csoportját provokálva sikerült elcsalnia őket a szenátusi ülésterem közvetlen közeléből.

A felvételekből az is kiderült, hogy Nancy Pelosit, a képviselőház demokrata elnökét a biztonsági embereknek sikerült nemcsak az épületből, hanem a teljes Capitolium-komplexumból kimenekíteniük, és egy külső, biztonságos helyszínre vinniük.

A komplexum részét képezi a Capitolium, három képviselői és két szenátori irodaház, a Legfelsőbb Bíróság valamint a kongresszusi könyvtár három épülete, melyeket egy alagútrendszer köt össze. Plaskett úgy fogalmazott, ha rendbontók megtalálták volna a képviselőház elnökét, „megölték volna”.

Nyilvánosságra hozták a felvételeket annak a rendőrnek a testkamerájából is, akit a Capitolium előtt rángattak ki társai közül és vertek meg a felkelők. A videón az látszik, hogy a földre került rendőrt hokiütővel, Trump-zászlóval és botokkal ütik, valamint a bakancsaikkal tapossák.

A szenátus vezetői korábban abban állapodtak meg, hogy az eljárás során a vád és a védelem is 16 órát kap érveinek bemutatására, napi legfeljebb 8 órában. Azaz a demokraták szerdán és csütörtökön, Trump ügyvédei pedig pénteken és szombaton kapnak szót. Később lesz alkalmuk a szenátoroknak kérdéseket is feltenni, és további eljárási szavazások is lehetnek, írja az MTI.

Trump elítéléséhez a szenátusban kétharmados többség kell, azonban a testületben 50:50 a republikánusok és a demokraták aránya. Így legalább 17 republikánusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, márpedig a keddi szavazáson is csupán hatan voksoltak az impeachment alkotmányossága mellett. Hogy miről szól pontosan a Trump elleni második impeachment, itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!