Először beszélt Joe Biden és a kínai elnök, nem volt vidám a hangulat

2021. február 11. – 08:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2020 márciusa óta először egyeztetett egymással az amerikai és a kínai elnök, amikor a januárban beiktatott Joe Biden és Hszi Csin-ping telefonon beszélt egymással. Hszi utoljára még Donald Trumppal egyeztetett, azóta viszont a két ország kapcsolata mélypontra süllyedt.

A mostani telefonbeszélgetésen – amit órákkal azután kezdeményezett Biden, hogy közölte, a hadsereg felülvizsgálja Kína-stratégiáját – leginkább a koronavírus-járvány kezeléséről, a globális egészségbiztonságról, a klímaváltozásról, a tömegpusztító fegyverek terjedésének kérdéseiről egyeztettek, de szóba került a két ország közötti együttműködés, illetve Biden aggályát fejezte ki bizonyos emberi jogi visszaélésekkel kapcsolatban is. A nemrég hivatalba lépett amerikai elnök amiatt is aggodalmát fejezte ki, hogy Peking „erőszakos és igazságtalan” gazdasági eljárásokhoz folyamodik és elnyomja a demokráciát követelő hangokat Hongkongban, derül ki az MTI összefoglalójából.

Ez alatt Kína kemény hongkongi fellépését, a muszlim ujgurok elleni súlyos emberi jogi vétségeket, illetve a Tajvan elleni egyre keményebb akciókat értette. Az előző amerikai kormány külügyminisztere, Mike Pompeo a távozása előtt népirtásnak nevezte, amit Kína művel az ujgurokkal, Bidennek tehát a lehető legóvatosabban kell mentenie a menthetőt a két ország viszonyában.

A beszélgetésen Hszi Csin-ping kínai elnök elmondta, hogy a konfrontáció katasztrófa lenne mindkét oldal számára, az együttműködés az egyetlen választás, a vitákat konstruktívan kell rendezni, amit csak a folyamatos párbeszéd tesz lehetővé – írja az MTI a Hszinhua állami hírügynökség alapján.

Joe Biden és Hszi Csin-ping még 2013-ban – Fotó: Lintao Zhang / Pool / Reuters
Joe Biden és Hszi Csin-ping még 2013-ban – Fotó: Lintao Zhang / Pool / Reuters

Hszi emellett abbéli reményét fejezte ki Bidennek, hogy Washington körültekintően fog eljárni a kínai szuverenitást érintő kérdésekkel, egyebek között Tajvannal, Hongkonggal és Hszincsianggal kapcsolatban.

A kínai elnök azt is reméli, hogy a két ország közötti élénkebb kommunikáció jó hatással lesz a gazdasági, pénzügyi és bűnüldözési ügynöksége, illetve hadseregek közötti együttműködésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!