Hat-kilenc hónap kellhet az AstraZenecának, hogy az új variánsok ellen is kellően hatékony vakcinát fejlesszen

2021. február 11. – 13:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben az elsődleges vizsgálatok szerint a brit variáns ellen kellő hatékonysággal véd az Oxford–AstraZeneca-vakcina, addig a dél-afrikai variáns enyhe vagy mérsékelt fertőzése ellen csak minimális védelmet nyújtott a fiatalok körében. A Witwatersrandi Egyetem és az Oxfordi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a védőoltás csak 22 százalékban hatékony a betegség mérsékelt formáival szemben, ezért el is halasztották el Dél-Afrikában az ezzel történő tömeges oltást.

Amellett, hogy a megrendelt oltóanyagokat elő kell állítaniuk, a vakcinagyártók az új variánsok ellen is igyekeznek újabb vakcinákat fejleszteni, amik megfelelően hatékony védelmet nyújtanak majd – ez az AstraZenecának várhatóan hat-kilenc hónapjába telik majd. A cég a pénzügyi eredményekről szóló sajtótájékoztatóján beszélt erről, meg arról is, hogy megháromszorozták negyedéves nyereségüket – írja a Guardian.

A Financial Times szerint az mRNS-alapú vakcinákat könnyebben, hamarabb lehet adaptálni az új variánsokhoz, mint az AstraZenecáét, ami egy vektorvakcina. Nem magát a koronavírust, hanem csak a tüskefehérjéjét kódoló gént juttatják be a szervezetbe, egy másik vírusba építve. Ez egy ártalmatlan és szaporodásra képtelen csimpánz-adenovírus. Ez szállítja be a gént, amely alapján már maga a beoltott szervezet állítja elő a tüskefehérjét, hogy az kiváltsa az immunválaszt, és megtanítsa az immunrendszert a koronavírus elleni védekezésre.

Magyarországra csütörtökön újabb 45 600 darab vakcina érkezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!