Dél-Afrika elhalasztja az AstraZenecával való tömeges oltást

2021. február 8. – 14:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dél-Afrika leállította az AstraZeneca Covid-19-oltások hétfőn tervezett bevezetését, miután az adatok azt mutatták, hogy minimális védelmet nyújtott az országban jobban elterjedt variáns ellen – írta meg a Reuters.

A terv szerint a tömeges immunizálás pár nap múlva kezdődött volna egymillió adag vakcinával. A halasztásra azért is volt szükség, mert bár a világjárványt kiváltó eredeti vírusvariánssal szemben jó hatékonyságú az AstraZeneca vakcinája, a Dél-afrikai Köztársaságban az újabb fertőzéseknek már a 90 százalékát a helyi vírusváltozat okozza – írta az MTI.

A Witwatersrandi Egyetem és az Oxfordi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint az AstraZeneca vakcinája csak minimális védelmet nyújtott a fiatalok körében a dél-afrikai változat enyhe vagy mérsékelt fertőzése ellen. Az országban az AstraZeneca vakcinájának kezdeti tesztelését kétezer alanyon végezték, az átlagéletkor 31 év volt, a csoport fele placebót kapott. Az eredmények szerint a védőoltás csak 22 százalékban hatékony a betegség mérsékelt formáival szemben. Ezzel szemben a Johnson & Johnson-féle vakcina, illetve a Novavax sokkal jobban teljesített: az előbbi 57, az utóbbi pedig 50 százalékosan véd a dél-afrikai mutációval szemben. Itt érdemes megjegyezni, hogy az AstraZeneca és a Novavax kevesebb emberen végezte a tesztelést, mint a Johnson&Johnson, így kicsit bizonytalanabb is az eredményük.

„Ez a tanulmány megerősíti, hogy a várakozásoknak megfelelően a koronavírus járvány meg fogja találni a továbbterjedés módját az oltott populációkban” – mondta Andrew Pollard, az oxfordi vakcinakísérlet vezető kutatója.

A Dél-afrikai Köztársaság döntése azért is vészjósló, mert a Reuters szerint az AstraZeneca jelentette Afrika számára a nagy reményt, mivel olcsó, valamint könnyebben tárolható és szállítható, mint a Pfizer lövés. Ugyanakkor Shabir Madhi professzor, a dél-afrikai AstraZeneca-vizsgálat vezetője szerint még mindig van remény, hogy az vakcina más korcsoportok esetén jobban teljesít majd.

Zweli Mkhize, egészségügyi miniszter közölte, hogy a 1,5 millió adag AstraZeneca–Oxford-oltást mindaddig megőrzik, amíg a tudósok nem adnak világos útmutatást a készítmények felhasználásához. A már megérkezett 1 millió vakcina szavatossága áprilisban jár le.

„A következő négy hétben lesz Johnson & Johnson- és Pfizer-oltásunk is, és tárgyalunk más gyógyszergyárakkal, így az amerikai Modernával, valamint a Szputnyik V orosz oltás gyártójával” – mondta a miniszter. Korábban a dél-afrikai egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy 20 millió adag Pfizer–BioNTech-vakcinát kötött le.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt Nadhim Zahawi, a brit oltási program irányításáért felelős egészségügyi államtitkár – közölte az MTI. Zahawi cikkében leszögezte, hogy az AstraZeneca jól véd a Nagy-Britanniában leginkább elterjedt koronavírus-variánsokkal szemben, és hangsúlyozta: az országban nem honos koronavírus-változatok esetében is érvényes, hogy ha egy vakcina kevésbé hatékony az adott variáns ellen, akkor is elejét veheti a súlyos betegségek kialakulásának, a kórházi kezelés szükségességének vagy a betegség miatt bekövetkező halálozásnak. Emellett várhatóan még az idén, valószínűleg őszre elkészül a koronavírus elleni oltóanyag új generációja, amely az újonnan felbukkanó vírusvariánsok ellen még nagyobb hatékonysággal használható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!