Több mint 5000 tüntetőt vettek őrizetbe Oroszországban

2021. január 31. – 22:01

frissítve

Több mint 5000 tüntetőt vettek őrizetbe Oroszországban
A rohamrendőrök őrizetbe vesznek egy tüntetőt Moszkvában – Fotó: Iliya Patalev / Sputnik / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint ötezer embert vettek őrizetbe Oroszországban az Alekszej Navalnij letartóztatott ellenzéki politikus támogatására megtartott, a hatóságok által nem engedélyezett tüntetéseken – írja az MTI.

Az OVD-Info jogvédő csoport szerint legkevesebb 5021 embert vettek őrizetbe többtucatnyi városban, szemben a múlt heti 4027-tel. Ellenzéki sajtóforrások szerint ez abszolút rekord, és a vasárnapi volt a Putyin-korszak legerőteljesebb tiltakozó akciója.

Moszkvában 1608, Szentpéterváron 1122, Kraszojarszkban 194, Nyizsnyij Novgorodban 182, Tverben 124, Vlagyivosztokban 122, Novoszibirszkben pedig 103 embert vett őrizetbe a rendőrség.

Az ellenzéki médiában és az interneten megjelent beszámolók szerint a tüntetők egyebek között Navalnij szabadon bocsátását és Vlagyimir Putyin orosz elnök távozását követelték a rendfenntartó testületek erődemonstrációja mellett. A keleti városokban a tüntetők szociális elégedetlenségüknek is hangot adtak.

Megfigyelők szerint a tiltakozók száma egyes városokban – elsősorban Szentpéterváron, de Jekateryinburgban és Irkutszkban is – nőtt, máshol csökkent a múlt szombaton megtartott, hasonló országos tiltakozó akcióhoz képest. A Rosszija 1 állami televízió az ellenzéki médiával szemben azt emelte ki, hogy a tiltakozási kedv egyes területeken apadt.

A tüntetésszervezés rendjének megsértése szerint Moszkvában átmenetileg őrizetbe vették Julija Navalnaját, a letartóztatott ellenzéki politikus feleségét, akit egy tiltakozó akcióról szállítottak el rohamsisakot viselő, gumibottal felszerelt rendőrök. Navalnaját a jegyzőkönyv felvétele után elengedték.

A belügyminisztérium kora délután kétezerre becsülte a fővárosi tiltakozó akciók résztvevőinek számát, a szervezők a Rosszija 1 televízió szerint kétszer ennyit mondtak.

A Dozsgy ellenzéki online televízió és az Eho Moszkvi rádió YouTube-csatornájának közvetítése szerint a résztvevők Moszkvában több oszlopra oszolva kíséreltek meg eljutni a Matrosszkaja Tyisina börtönhöz, ahol Navalnijt őrzik, de nem jártak sikerrel. A tömegből a rendőrök többeket kiemeltek, nem egyszer erőszakot alkalmazva.

Hírforrások szerint a tüntetők között több gimnáziumi és egyetemi diák is volt – Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / AFP
Hírforrások szerint a tüntetők között több gimnáziumi és egyetemi diák is volt – Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / AFP

A TASZSZ hivatalos hírügynökség szerint Moszkva belvárosában kigyulladt egy rendőrautó. Az okokat nem közölték. A Tverszkaja metrónál egy férfi megkísérelte felgyújtani magát, de a rendőrök a lángokat eloltották.

A rendőrök Moszkvában és Szentpéterváron elektromos sokkolót alkalmaztak. Az utóbbi városban a Dozsgy szerint könnygázt is bevetettek, de ezt a hatóság cáfolta.

Szentpéterváron a tüntetők megakadályozták több társuk elszállítását. A történtek miatt egy férfi ellen, aki két rohamrendőrt ütlegelt, hivatalos személy elleni erőszak címén büntetőeljárást indítottak.

A Kommerszant úgy értesült, hogy vasárnap 31 városban 82 újságírót vettek őrizetbe. Közülük a legtöbbet, 22-t Moszkvában.

Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban – több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint – megmérgezték. A politikust arra hivatkozva vették őrizetbe, hogy megszegte egy sikkasztási ügyben rá korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit.

A moszkvai amerikai nagykövetség vasárnap az Interfax hírügynökségnek megerősítette, hogy a sajtón és az interneten keresztül tudomása van arról, hogy a FBK azt kérte Joe Biden elnöktől, vezessen be szankciókat 35, de legalább nyolc magas rangú orosz tisztségviselő ellen. Az érintetteket az alapítvány a demokratikus szabadságjogok megsértésével és korrupcióval vádolta meg.

A listán szerepel Mihail Murasko egészségügyi miniszter is, aki az FBK szerint „fedezte Navalnij megmérgezését”.

A tüntetésekről és azok hatásairól bővebben itt olvashat.

Kövess minket Facebookon is!