Több mint kétezer embert, köztük Navalnij feleségét is őrizetbe vették vasárnap Oroszországban

2021. január 31. – 12:45

frissítve

Több mint kétezer embert, köztük Navalnij feleségét is őrizetbe vették vasárnap Oroszországban
Fotó: Vasily MAXIMOV / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Jogvédő szervezetek szerint már eddig több mint kétezer embert őrizetbe vettek a most vasárnap tartott tüntetéseken Oroszországban – írta az MTI és a BBC. Az MTI arról számolt be, hogy köztük van Julija Navalnaja, a politikus felesége is.

A demonstrációkat Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki politikus és aktivista letartóztatása miatt tartották, Navaljanát is egy tiltakozó akcióról szállították el.

Számos orosz városban utcára vonultak az emberek, országszerte valószínűleg több ezren, Jakutszkban a mínusz negyven fok ellenére is. A brit közszolgálati csatorna beszélt olyan tüntetővel Jakutföld fővárosában, aki most először vett részt Putyin-ellenes megmozduláson.

Vlagyivosztokban ilyen volt a hangulat:

Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban – több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint – megmérgezték.

Mindez Putyin elnökségének legnagyobb tüntetését hozta január 23-án: 75 orosz városban több tízezren vonultak utcára, és négyezer embert tartóztattak le, ami rekord a rezsim életében. A tüntetés és az arra adott reakció megmutatta, hogy miért akarta a Kreml mindenáron távol tartani Oroszországtól Navalnijt.

Vasárnap az Egyesült Államok külügyminisztere a Twitteren ítélte el az orosz hatósági fellépést. Antony Blinken úgy fogalmazott: „Az Egyesült Államok elítéli a békés tüntetők és újságírók elleni, két hete tartó szigorú fellépést az orosz hatóságok részéről. Ismételten felszólítjuk Oroszországot, hogy engedje szabadon az alapvető emberi jogaik gyakorlása miatt őrizetbe vett embereket!”

A tüntetésekről és azok hatásáról szóló cikkünket itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!