Kína figyelmeztetésnek szánta a tajvani légtérbe repülő harci gépeket

2021. január 27. – 10:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A sziget függetlenségi törekvéseivel és a külföldi beavatkozással szembeni figyelmeztetésnek szánta a kínai hadsereg a hétvégi, Tajvan közelében végzett katonai akcióit a kínai kormányzat – írja az MTI.

Csu Feng-lien, a kínai kormányzat tajvani ügyekért felelős irodájának szóvivője egy szerdai sajtótájékoztatón beszélt erről, aki újságírói kérdésre válaszolva azt is hozzátette, hogy a kínai hadsereg így mutatja meg, hogy kész megvédeni a nemzeti szuverenitást és az ország területi egységét. Kína saját területének tekinti Tajvant, és rendszeresen tart hadgyakorlatokat a sziget közelében. A berepüléseket jellemzően néhány felderítő géppel hajtják végre, most azonban szombaton 12, vasárnap pedig 15 gép lépett be a tajvani légtérbe.

Az amerikai külügyminisztérium az akcióra válaszul szombaton felszólította Kínát, hogy hagyjon fel Tajvan állandó fenyegetésével és az ellene irányuló katonai, diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlással, majd csapásmérő flottát küldött a Dél-kínai-tengerre. A kínai külügyminisztérium erre válaszul hétfőn azt üzente Washingtonnak, hogy

hagyjon fel azzal, hogy téves jelzéseket küld a tajvani függetlenséget propagáló szeparatista erőknek.

Peking és Tajpej viszonya több éves közeledés után a közelmúltban ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. Az Egyesült Államok és Kína diplomáciai kapcsolatainak szintén sarokkövét képezi az egy-Kína elve.

Csu Feng-lien egyébként azzal is megvádolta a tajvani hatóságokat, hogy politikai megfontolásból akadályozzák a kínai fejlesztésű koronavírus-vakcinák alkalmazását a szigeten. A szóvivő szerint egyesek hazugságokat terjesztenek a a szigeten, és kifogásokat keresnek, hogy ne kelljen elfogadniuk a kontinentális Kínából származó oltóanyagokat. A 23,5 millió lakosú sziget 10 millió dózist vásárolt az Oxford/AstraZeneca féle oltóanyagból, ebből közel 5 millió dózist a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezésen keresztül szerzett be. Tajvanon eközben három, helyi fejlesztésű oltóanyag tart a klinikai tesztek korai fázisaiban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!