Biden felhívta Putyint, és a beszélgetés nem volt kellemes

2021. január 26. – 21:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megtörtént az első telefonbeszélgetés az Egyesült Államok új elnöke, Joe Biden és Vlagyimir Putyin között.

És nem volt szép.

Mindez kedden délben történt (a washingtoni idő szerint), akörül csörrent a telefon az orosz oldalon. A CNN azt írja, hogy a Fehér Ház szóvivője szerint a két vezető egyrészt olyanokról beszélt, mint Biden javaslata az orosz–amerikai Új Start szerződés öt évre szóló meghosszabbításáról, másrészt arról, hogy milyen orosz agresszió van Ukrajnában; ezenkívül kitértek minden idők legsúlyosabb amerikai kibertámadására, ami mögött valószínűleg orosz hekkerek állnak; szóba került, hogy Moszkva beleavatkozott-e az amerikai elnökválasztásba; érintették továbbá azokat az értesüléseket, miszerint oroszok pénzt ajánlottak volna fel afganisztáni táliboknak amerikai katonák elleni támadásokért; de beszéltek a korrupcióellenes anyagokat gyártó ellenzéki politikusról, Alekszej Navalnijról is, akit az orosz hatóságok őrizetbe vettek, miután visszatért az országba.

A CNN értesülései szerint az új elnök erősebb kézzel lépne fel Oroszországgal szemben, mint elődje, Donald Trump, akit Biden még a választási kampányban azzal vádolt meg, hogy ő „Putyin ölebe”, és túl gyengekezű volt Oroszországgal.

A keddi telefonhívást a hírek szerint Putyin kezdeményezte, nem sokkal azután, hogy Bident beiktatták, de Biden előbb tanácskozni akart európai vezetőkkel (köztük Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság vezetőivel) és a saját tanácsadóival is. Így a beszélgetés előtt eligazították, milyen témákat érdemes elővenni, és hogy azokra vajon hol reagálhat majd az orosz elnök. A hírek szerint Trump gyakran nem készült fel, mielőtt felhívta Putyint.

Putyin egyike volt az utolsóknak, akik hivatalosan gratuláltak Biden megválasztásához, több mint egy hónapot várt, mire az amerikai elektori kollégium is megerősítette Biden győzelmét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!