Az elektori kollégium megerősítette Joe Biden győzelmét, Biden szerint a demokrácia győzött

2020. december 15. – 07:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Megerősítette helyi idő szerint hétfő délután Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az Egyesült Államok 50 államában és a fővárosban, Washingtonban összegyűlt elektori testület, amely hivatalosan megválasztja az Egyesült Államok elnökét, írja az MTI.

Az AP amerikai hírügynökség összesítése szerint Bidenre helyi idő szerint hétfő délutánig 302, Donald Trump hivatalban lévő elnökre pedig 232 elektor adta le voksát. Az elnökké választáshoz 270 elektori szavazat szükséges. Azóta az utolsó állam, Hawaii is szavazott, így 306-232 lett a végeredmény.

A Reuters Kalifornia állam 55 voksának beérkezése után jelentette, hogy Biden egészen biztosan több mint 270 elektori szavazatot kapott. A voksokat hivatalosan január 6-án, két héttel az új elnök eskütétele előtt, a kongresszus két házának együttes ülésén ismertetik, amelyen Mike Pence alelnök fog elnökölni.

Az elektori választás általában puszta formalitás az amerikai elnökválasztási folyamatban, ám idén kiemelt jelentőséget kapott, mert Donald Trump nem volt hajlandó elismerni a vereségét, széles körű csalásokra hivatkozott, és több bírósági keresetet is benyújtott az eredmény ellen. Bár az elnököt hivatalosan az elektorok választják meg, és nem az dönti el, hogy összesen melyik jelölt hány voksot kapott, Biden novemberben 7 millió vokssal kapott többet, mint Trump.

Ha a Telex legfrissebb híreit akarja látni, kattintson ide!

Az elektorok szavazata több államban egyáltalán nem kötött, korábban például csak egyszerű pénzbüntetés járt a lázadó elektoroknak. A 2016-os választáson 10 elektor is máshogy szavazott, mint állama választói (bár a 19. században viszonylag gyakori volt, az előző választáson több mint száz év után először fordult elő, hogy több mint egy elektor máshogy szavazott, mint amire felhatalmazták), így az idei választáson minden korábbinál több helyen – 32 államban és a fővárosi körzetben – próbálták kötelezni őket, hogy a szavazók akaratának megfelelően szavazzanak. Idén végül minden elektor tartotta magát a november 3-i választás eredményéhez, egy sem lázadt fel az ellen.

A januárban hivatalba lépő Biden a döntés után azt mondta:

„Az Amerika lelkéért vívott küzdelemben a demokrácia kerekedett felül. (…) A demokrácia lángját rég fellobbantották ebben az országban, és most már tudjuk, hogy sem egy világjárvány, sem a hatalommal való visszaélés nem képes kioltani.”

2016-ban Trump az elektori szavazáson a mostanival megegyező arányban győzte le Hillary Clinton demokrata párti jelöltet, amit akkor Trump földcsuszamlásszerű győzelemnek nevezett. Erre utalva Biden hétfő este úgy fogalmazott, hogy „tiszteletteljesen azt javasolja” Trumpnak, hogy ismerje el vereségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!