Sokkolta a QAnon-fanatikusokat Biden beiktatása, de sokaknál folytatódik az őrületspirál

2021. január 24. – 06:56

Sokkolta a QAnon-fanatikusokat Biden beiktatása, de sokaknál folytatódik az őrületspirál
Fotó: B.A. Van Sise/NurPhoto via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden választási győzelme, majd elnöki beiktatása jól összezavarta a QAnon-hívőket, hiszen nem teljesültek az őket feltüzelő jóslatok: Trump nem maradt hatalmon, és a „mélyállambéli” kitalált ellenségeik, a pedofil-kannibál-sátánista háttérhatalmi gonoszok sem nyerték el méltó büntetésüket. A közösség tagjai vegyes érzelmekkel viszonyulnak a történésekhez.

Sokan közülük teljesen ledöbbentek, amikor Biden letette az elnöki esküt. A Telegramon például volt, aki úgy kommentálta az eseményeket, hogy „Rosszul vagyok a félrevezetéstől és a hamis reménytől”. Persze olyan hangok is voltak, amelyek szerint „A terv” nem bukott meg, ők máris újabb elméletek gyártásába kezdtek.

Nem jött a várva várt leszámolás

A QAnon-hívők hetek óta készültek Biden január 20-i beiktatására, azt gondolták, hogy ez lesz a várva várt leszámolás napja, a Vihar névre keresztelt végítélet eljövetele, amikor Trump utasítására letartóztatják és kivégzik a sátánista csecsemőáldozó-pedofil liberális szekta tagjait, köztük sok prominens demokrata politikust és hollywoodi sztárt.

De mivel semmi ilyesmi nem történt, sok QAnon-fanatikus kényelmetlenül kezdte érezni magát, „Ez kész, minket kijátszottak” – kommentálta egyikük. „Nyilvánvaló, hogy ezt most jól megkaptuk. Nincs terv, nincs Q, semmi sincs” – írta egy másik csalódott kommentelő. Mivel a nagy közösségi oldalakról eltávolították őket, ezekről kisebb oldalakon, például a Gab vagy a Telegram fórumain tudtak csak beszélgetni.

Nagy volt a csodálkozás

Will Sommer, a The Daily Beast riportere és egy QAnonról szóló, készülő könyv szerzője azt mondta az amerikai közszolgálati rádióban, hogy sok fanatikus tényleg annyira hitt abban, hogy Trump igazságot fog tenni, hogy fizikai fájdalommal járt számukra, amikor végül nem így történt. Voltak, akik a családjukat és a barátaikat hosszú időn keresztül arról győzködték, hogy közeleg a nagy nap, és most, hogy semmi nem lett az egészből, rendkívül hülyének és megalázottnak érzik magukat.

Jared Holt dezinformáció-kutató azt mondta, még soha nem látott ekkora kiábrándulást a QAnon-közösségekben. Sokak megdöbbenésére az egyik legismertebb véleményvezérük, Ron Watkins felszólította a híveit, hogy lépjenek tovább. „Mindent beleadtunk” – mondta, és arra kérte a követőit, hogy felemelt fővel térjenek vissza az életbe. Sőt, az egyik posztjában úgy fogalmazott: „Új elnökünk esküt tett, kötelességünk az Alkotmány tiszteletben tartása, függetlenül attól, hogy egyetértünk-e a helyzettel.” Ezután néhány fanatikus azzal vádolta meg, hogy szélhámos és a CIA beépített embere.

Más szélsőséges csoportok, köztük neonáci körök arról társalogtak a fórumaikon, hogy most van lehetőségük követőket toborozni a QAnon-táborból.

Trump szimpatizánsok egy 2018-as floridai kampányeseményen Fotó: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Trump szimpatizánsok egy 2018-as floridai kampányeseményen Fotó: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Vannak, akik ezután is kitartanak elméleteik mellett

Persze vannak, akik továbbra is ragaszkodnak a már felépített elméleteikhez, az egyik 130 ezer feliratkozóval rendelkező Telegram-csatorna például azzal nyugtatta a követőit, hogy továbbra is Trump és a „Q-csapat” irányít a színfalak mögött, és a „gonosz cselekedetei” a következő években lelepleződnek majd.

Sokan továbbra is sziklaszilárdan hisznek abban, hogy türelmesnek kell maradni, és meg kell tartani a hitet. A hellyel-közzel egységes közösség tehát Biden beiktatása után szétszakadt.

Extrémizmus-kutatók szerint a QAnon nem fog egyik napról a másikra eltűnni. A fanatikusok Trump és a QAnon nélkül is meg fogják találni a konspiratív gondolkodásmódjuk és antidemokratikus eszméik számára megfelelő elméleteket.

Q

A QAnon 2017 októberében indult titkosszolgálati szivárogtatásnak álcázott összeesküvés-elméletként, és annak ellenére, hogy prognózisai sorra bebuktak, teljesen elborult „összefüggései” alapján pedig sokan egy trumpistákat heccelő liberális hoaxnak gondolták, beindította a konteókra fogékony amerikai szélsőjobboldal fantáziáját. 2020-ban a jelképei már minden Trump-kampányeseményen feltűntek, egyes hívei republikánus képviselőházi és szenátusi mandátumokat szereztek, mások pedig ikonikus szerepet játszottak a kongresszus feldúlásában. Erről itt olvashat bővebben.

Jake Angeli, a „Q sámán” közösségi médiás múltja pedig vérfagyasztó dokumentációja annak, hogyan csúszik le egy sikertelen, naiv, könnyen befolyásolható ember a mélysötét őrület fekete lyukába. A férfi, aki a Capitolium körüli zavargások szürreális szimbóluma lett szarvas sisakban és talpig mosómedveprémben, valójában nem agytrösztje, hanem tragikus áldozata a QAnonnak. Erről ebben a cikkünkben olvashat.

Források: BBC | Reuters | NPR

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!