Beismerték 81 gyerek szexuális bántalmazását a spanyol jezsuiták

2021. január 22. – 14:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A spanyolországi jezsuita szerzetesrend beismerte, hogy 96 tagjuk 1927 óta legalább 81 gyereket és 21 felnőttet bántalmazott szexuálisan, ezért pedig most bocsánatot kértek, a bűncselekmények elkövetését fájdalmasnak és szégyenteljesnek nevezték, írja a Guardian.

A Jézus Társaság csütörtöki közleményében azt írta, hogy az abúzusok és visszaélések többsége iskolákban történt, ahol a rend tagjai tanítóként dolgoztak. A gyermekeket bántalmazó 65 jezsuita szerzetes közül 48-an már meghaltak, az életben lévő bántalmazók közül négyen már elhagyták a jezsuita rendet. További 13 személyt eltiltottak a gyermekekkel való foglalkozástól, és elkülönített jezsuita közösségekhez küldték őket, vagy már elrendelték a szolgálatuk megszüntetését.

A bűncselekményeket 1927 és 2020 között elkövető 96 személy a rend tagjainak 1,08 százaléka volt ebben az időszakban. A jezsuiták spanyolországi tartományi vezetője, Antonio España szerint a rend tagjait szégyennel és fájdalommal töltik el ezek az esetek, és bocsánatot kért az áldozatoktól és a renden belül kialakult „hallgatás kultúrája” miatt is.

Az elkövetőket nem nevezte meg, amit az El Paísnak azzal indokolt, hogy el akarják kerülni a boszorkányüldözést, ugyanakkor világos üzenetet is küldenének a lehetséges áldozatoknak, hogy bízhatnak a rendben, ki akarják deríteni az igazságot. Azt is mondta, hogy elkötelezettek az átláthatóság mellett, olyan protokollokat vezettek be, amelyek garantálják, hogy az intézményeik biztonságosak legyenek a gyerekek és a kiszolgáltatott emberek számára. A visszaélések jelentésre és az áldozatok segítésére egy külön emailcímet is létrehoztak.

Az Infancia Robada (Elrabolt gyermekkor) nevű gyermekvédelmi civil szervezet elnöke üdvözölte a jelentést, ugyanakkor a számokat nevetségesen kevésnek tartja. „Mintha elfelejtették volna, hogy az áldozatok nem akkor jelentik a bántalmazást, amikor csak akarják, hanem akkor, amikor már képesek erre. 1927-ben senki sem tehetett ilyesmit. Nagyra értékeljük a jezsuiták erőfeszítéseit, hogy a múlt mélyére akarnak ásni, de muszáj, hogy ez a beismerés és a felismerés kezdete legyen” – mondta Juan Cuatrecasas, aki szerint a jezsuitáknak beszélniük kell az áldozatokkal, és neki kell látniuk a büntetési és a kártérítési folyamatoknak.

2018-ban Ferenc pápa – aki maga is jezsuita – elismerte a római katolikus egyház kudarcait a papok által elkövetett szexuális visszaélések kezelésében, de később bírálatokat kapott azért, mert nem tett konkrét lépéseket az ügyben, és amellett is érvelt, hogy a gyermekek szexuális bántalmazása nem korlátozódott az egyházra, hanem ez történelmileg „minden kultúrában és társadalomban elterjedt jelenség volt”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!