A Vatikán közzéteszi a washingtoni pedofil bíboros dossziéját

2020. november 10. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint hatvan évet ölel át a sorozatos szexuális visszaélések miatt a papi szolgálatból 2019-ben távozott Theodore Edgar McCarrick volt washingtoni bíborost érintő egyházi dosszié, melyet a Vatikán kedd délután hoz nyilvánosságra Matteo Bruni szentszéki szóvivő bejelentése szerint – jelentette az MTI.

A dossziét Ferenc pápa megbízásából a szentszéki államtitkárság állította össze. Az eredeti tervek szerint közlését a tavalyi karácsonyi időszakra időzítették, majd májusra halasztották, végül a koronavírus-járvány miatt most kerül rá sor.

A dosszié összefoglalja a Theodore Edgar McCarrickre vonatkozó egyházi és jogi dokumentumokat, jelentéseket, eljárásokat és döntéseket. Ez az első alkalom, hogy a pápai állam megosztja a nyilvánossággal az egyház tagjával szemben szexuális visszaélés miatt lezajlott vizsgálat részleteit. Rendkívüli ügyről van szó, mivel az egyik legmagasabb rangú amerikai katolikus papról van szó. McCarrick tettei több mint hatvan évet fednek le, átölelve II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápaságát is.

Theodore McCarrick Fotó, AFP (Chip Somodevilla)
Theodore McCarrick Fotó, AFP (Chip Somodevilla)

Az idén 90 éves McCarrick visszavonultan él. Pappá 1958-ban szentelték, első jelentős szolgálatát New York segédpüspökeként végezte. Az első hivatalos feljelentés egy paptársa részéről érkezett 1994-ben, aki erőszakkal vádolta McCarricket. Ennek ellenére 2000-ben Washington érseke lett, 2001-ben pedig II. János Pál pápa bíborossá avatta. Ezek után egyre több vád érte gyermekekkel és szeminaristákkal szembeni szexuális visszaélés miatt: számos amerikai egyházmegye, ahol McCarrick szolgált, kártérítést fizetett az áldozatoknak. A The Washington Post 2019-es cikke szerint McCarrick bűncselekményeiről paptársai, felettesei, a Vatikán is értesültek, a bíboros azonban jelentős pénzadományokkal bírt sokakat hallgatásra.

Egyházi szolgálatát csak 2008-tól kezdve korlátozták, Ferenc pápa 2018 júliusában megfosztotta bíborosi rangjától, és felfüggesztette nyilvános papi szolgálatából. Az egyházfő azután döntött így, hogy megalapozottnak találta a McCarrick elleni vádakat, miszerint negyvenöt évvel korábban kiskorúak ellen követett el szexuális visszaélést New Yorkban.

Tavaly februárban a Hittani Kongregáció laikus állapotba helyezte vissza az akkor már nyugalmazott érseket. A kongregációtól végzett büntetőeljárásban bűnösnek találták a papi hivatása során elkövetett következő vétségekben: a gyónás szentségének felbujtásra való használata; a hatodik parancsolat elleni bűnök, kiskorúakkal és felnőttekkel egyaránt, azzal a súlyosbító tényezővel, hogy hatalmával visszaélt. 2018 augusztusában, Carlo Maria Vigano érsek, volt washingtoni nuncius azt állította, hogy Ferenc pápa tudott McCarrick viselt dolgairól, csak elhallgatta. Vigano lemondásra szólította fel a pápát. A most közlés előtt álló McCarrick-dosszié a Vatikán átláthatóságra való törekvését kívánja bizonyítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől