Az EP szerint szigorúbb szankciók kellenek a tagállamoktól a Navalnij-történetben érintettekkel szemben

2021. január 21. – 19:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel elfogadott állásfoglalásában szigorúbb szankciók bevezetésére szólította fel az EU-t Oroszországgal szemben, írja az MTI.

A képviselők arra szólították fel az uniós tagállamokat, hogy határozottan ítéljék el Alekszej Navalnij letartóztatását, illetve rendeljék el azon személyek jogi szankcionálását, akik részt vettek benne. Az állásfoglalás szerint

korlátozó intézkedéseket kell kivetni a Putyin rezsimjéhez kötődő oligarchák, illetve az elnök belső körének tagjai és az orosz média propagandistája ellen is,

akik európai vagyonnal és az unióba való beutazási engedéllyel rendelkeznek. A képviselők arra is felszólították az EU-t, hogy állítsa le az Északi Áramlat 2 földgázvezeték befejezetlen szakaszán folyó munkákat, mert az unió nem adhat helyet „kétes eredetű orosz gazdasági tevékenységeknek”. A testület emellett Navalnij azonnali szabadon engedését kérte.

Navalnij őrizetbe vétele – Fotó: Alexander NEMENOV / AFP
Navalnij őrizetbe vétele – Fotó: Alexander NEMENOV / AFP

Hétfőn már Navalnij szabadon bocsátását követelte több európai vezető is, illetve Biden tanácsadója azt mondta, szerinte inkább a Navalnijt megmérgezőket kéne felelősségre vonni.

A Navalnij-történet

A legismertebb orosz ellenzéki politikus, a Vlagyimir Putyin elnököt rendszeresen bíráló és korábban is többször őrizetbe vett Alekszej Navalnij augusztus 20-án lett rosszul egy Szibériából Moszkvába tartó repülőgépen. Öntudatlan állapotban került az omszki kórházba, ahol tagadták, hogy mérgezés történt volna.

Navalnijt azonban két nappal később átszállították egy berlini kórházba, ahol később megerősítették a mérgezés gyanúját. A német kormány azt is bejelentette, hogy a Szkripal-ügyben is használt novicsok került a súlyos állapotban kezelt férfi szervezetébe. Állapota javulásával ébresztették fel a mesterséges kómából, majd hónapokig tartott rehabilitációja. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna a mérgezéshez.

Navalnijt az orosz hatóságok szerint most azért vették őrizetbe, mert megsérthette a felfüggesztett börtönbüntetésének feltételeit. Ha bűnösnek találják, három és fél év börtönt is kaphat. Az orosz börtönszolgálat korábban Navalnij hazatérését követelte, majd amikor a politikus bejelentette, hogy Berlinből visszatér Oroszországba, a börtönszolgálat közölte, azonnal őrizetbe fogják venni, amint átlépi a határt.

A Navalnij körüli történetről és arról, miért nem kívánatos ő a Kreml számára, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!