Állítása szerint félreértelmezte az oltási tervet, lemondott posztjáról a murciai egészségügyi tárcavezető

2021. január 20. – 22:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott posztjáról Manuel Villegas, a spanyolországi Murcia tartományi kormányának egészségügyi tárcavezetője szerdán, miután kiderült, hogy soron kívül kapta meg a koronavírus elleni védőoltást – írja az MTI.

Az ügy komoly felháborodást váltott ki az egészségügyi és szociális dolgozók körében, mert a napi betegellátásban dolgozók közül még nem mindenki került sorra.

Az orvos végzettségű Villegas állítása szerint úgy értelmezte, hogy ő is beletartozik a spanyol oltási terv első szakaszában feltüntetett egyéb egészségügyi dolgozók kategóriájába. A tartományi egészségügyi tárcánál rajta kívül még nagyjából

négyszáz tisztviselőt oltottak be koronavírus ellen.

Az oltási terv első szakaszában Spanyolországban az idősotthonok lakói és dolgozói, az ápolásra szoruló fogyatékkal élők, valamint a betegellátás első vonalában dolgozó egészségügyi személyzet jogosult az ingyenes és önkéntes oltásra.

Máshol is soron kívül oltakoztak

Baszkföldön két kórházvezető távozott posztjáról, mert úgy oltották be őket, hogy nem tartoznak az elsőbbséget élvező csoportokba.

Múlt héten a cseh Nemzeti Közegészségügyi Intézet (SZU) vezetője, Pavel Brezovsky mondott le hasonló okokból. Az intézet ezer adag Pfizer-vakcinát osztott ki alkalmazottainak és hozzátartozóiknak, és bár a törvény szerint a SZU alkalmazottai egészségügyi dolgozóknak minősülnek, a legtöbbjük nem tartozik a veszélyeztetett csoportokhoz.

Ausztriában az okozott nagy felzúdulást, hogy több polgármester, valamint családtagjaik és az önkormányzati dolgozók előbb kapták meg az oltást, mint például az idősotthonok lakói.

Egyikük – Wolfgang Matt, Feldkirch polgármestere – az osztrák közszolgálati televízió kedd késő esti műsorában azzal magyarázta a soronkívüliséget, hogy a „megmaradt kenyeret sem dobjuk ki”. Ezzel arra kívánt utalni, hogy nem az oltási stratégia sorrendjét szegte meg, csupán nem akarta, hogy a megmaradt, fel nem használt oltóanyag veszendőbe menjen. Az osztrák sajtó szerint Vorarlbergben, Tirolban, Karintiában, Alsó- és Felső-Ausztriában, valamint Bécsben is történt ilyen eset.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!