Botrány Ausztriában: polgármesterek idősotthonok lakóit megelőzve oltatták be magukat

2021. január 20. – 14:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Botrány robbant ki Ausztriában a koronavírus elleni oltások beadása miatt. Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak azt nyilatkozta, megengedhetetlen, hogy polgármesterek és feleségeik és más helyi prominens személyek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.

Az osztrák sajtóban kedden jelentek meg arról hírek, hogy több tartományban polgármesterek, családtagjaik és önkormányzati dolgozók előbb kapták meg az oltást, mint például az idősotthonok lakói.

Egyikük – Wolfgang Matt, Feldkirch polgármestere – az ORF2 közszolgálati televízió kedd késő esti műsorában azzal magyarázta a soronkívüliséget, hogy a „megmaradt kenyeret sem dobjuk ki”. Ezzel arra kívánt utalni, hogy nem az oltási stratégia sorrendjét szegte meg, csupán nem akarta, hogy a megmaradt, fel nem használt oltóanyag veszendőbe menjen.

Az esetek sokasága miatt – Vorarlbergben, Tirolban, Karintiában, Alsó- és Felső-Ausztriában, valamint Bécsben is történt ilyen eset – az osztrák kancellár is megszólalt:

„Dühös vagyok, és morálisan elítélem azt, aki soron kívül, az arra rászoruló idősek és egészségügyi dolgozók elé tolakszik. Bízom abban, hogy az oltást végző orvosok és a szervezésben részt vevő koordinátorok az adott település közjavát tekintik szem előtt, és nem a saját, egyéni szempontjaik vezérlik őket. Mindazonáltal, az oltások szigorúbb dokumentációja mellett, a jövőben jogi következményekkel is számolnia kell annak, aki visszaélést követ el” – mondta Kurz.

Werner Kogler alkancellár, Gernot Blümel pénzügyminiszter és több tartományfőnök is elítélte azokat a helyi politikusokat, akik visszaéltek a kormány oltási stratégiájával, az alkancellár még a politikai felelősségre vonást sem zárta ki. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!