Pamela Anderson arra kéri Trumpot, adjon elnöki kegyelmet Julian Assange-nak

2021. január 18. – 20:49

Másolás

Vágólapra másolva

A Baywatch egykori sztárja, Pamela Anderson felszólította Donald Trumpot, hogy elnöki ciklusa utolsó napjain részesítse elnöki kegyelemben Julian Assange-t, a WikiLeaks alapítóját, írja a Sky News.

Assange a WikiLeaksen több százezer amerikai diplomáciai táviratot szivárogtatott ki 2010–11-ben, az Egyesült Államokban ezért több év börtönre is ítélhetik. Emiatt hét évig Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodott, de 2019-ben megvonták tőle a menedékjogot, ekkor letartóztatták Angliában, mert megsértette a szabadlábra helyezésének feltételeit.

Az Egyesült Államok kérvényezte a kiadatását, azonban mentális állapota miatt a brit kormány egyelőre nem adhatja ki, mert félő, hogy Assange az amerikai vizsgálati fogságban öngyilkosságot követne el.

Pamela Anderson régóta az egyik leismertebb támogatója a 49 éves ausztrál férfinak, akit az elmúlt években többször is meglátogatott Londonban. Anderson biztosra veszi, hogy kérése eljut Trumphoz. „Január 20-án, délig van még hivatalban. Remélem, addig meghozza ezt a döntést, mert úgy gondolom, hogy ez pozitív része lehetne az elnöki örökségének”.

„Azt akarja, hogy mindannyiunknak joga legyen, hogy megismerhessük, mi folyik valójában a világban” – mondta Anderson, aki szerint Assange egy nagyon kedves és jó humorú, kétgyerekes ember.

Védőügyvédei szerint a londoni Belmarsh börtönben Assange-nak „méltatlan körülmények” között kell várnia a kiadatási eljárás végét, és annak is fennáll a veszélye is, hogy elkapja a koronavírust. Ugyanakkor a bíró szerint a Belmarsh „össze sem hasonlítható” azokkal a rendkívül kemény körülményekkel, amelyek Assange-ra kiadatása esetén az amerikai börtönökben várnának. Védői szerint az Egyesült Államokban akár 175 év börtönre is ítélhetik, de az ügyében eljáró amerikai hatóságok állítják, Assange-nak a kiadatása és elítélése esetén nagy valószínűséggel 4-6 évet kellene rács mögött töltenie.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!