A londoni bíróság ítélete szerint nem adhatják ki Julian Assange-t az USA-nak

2021. január 4. – 12:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mentális állapota miatt nem adhatja ki a brit kormány Julian Assange-t az Amerikai Egyesült Államoknak. Erről döntött egy londoni bíróság hétfő délelőtt a BBC cikke szerint. A bíró szerint reális kockázata van annak, hogy Assange az amerikai vizsgálati fogságban öngyilkosságot követne el.

Assange az általa alapított Wikileaksen több százezer amerikai diplomáciai táviratot szivárogtatott ki 2010–11-ben.

Assange ellen az amerikai hatóságok a brit kormányhoz benyújtott kiadatási kérelemben 18 vádpontot fogalmaztak meg, ezek közül 17 kémkedéssel, egy pedig számítógépes rendszerek feltörésével vádolja a 49 éves ausztrál férfit.

A végzés szerint az amerikai kérvény alapján, szigorúan jogi szempontból elrendelhető lenne Assange kiadatása, ám a bíróság szerint egy depressziós, a jövőjétől rettegő emberről van szó, és a teljes elszigeteltség körülményei közepette, a jelenlegi angliai vizsgálati fogságának helyszínén foganatosított kockázatcsökkentő intézkedések nélkül nem garantálható, hogy Assange nem vet véget életének.

Assange védői szerint a WikiLeaks-portál alapítóját az Egyesült Államokban akár 175 év börtönre is ítélhetik. Az amerikai hatóságok ugyanakkor jelezték, hogy Assange-nak kiadatása és elítélése esetén nagy valószínűséggel 4-6 évet kellene rács mögött töltenie.

Az Egyesült Államoknak 14 napja van a fellebbezés benyújtására, és az amerikai kormány már korábban közölte, hogy a kiadatás megtagadása esetén ezt meg is teszi.

Assange hét évig Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodott, de 2019-ben megvonták tőle a menedékjogot, és ezt követően letartóztatták Angliában, mert megsértette a szabadlábra helyezésének feltételeit.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!