Újabb videó mutatja meg, hogy mit csináltak a tüntetők a Capitoliumban

2021. január 18. – 17:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb videók kerültek elő a washingtoni Capitolium január 6-i ostromáról, amelyek még pontosabb képet adnak arról, hogy mi is zajlott az épületben ezen a történelmi napon. A CNN-n és a Sky News által is közzétett, több jelenetből összevágott felvételen az látható, hogy a törvényhozás épületébe betörő Trump-szimpatizánsok azt kiabálják a biztonsági személyzet néhány tagjának, hogy a tüntetők létszámfölényben vannak, ezért engedjék be őket a Capitoliumba.

Az épületbe bezúdult tömeg a „Hazaárulók! Hazaárulók!” rigmust skandálta, egy megafonos tüntető pedig a „Védd meg a szabadságod, védd meg az alkotmányod!” mondatot ismételgette, miközben a folyosón vonult. Az ülésterembe bejutottak az asztalokon hagyott dokumentumokat és iratokat fotózták le, amikor QAnon sámán egy amerikai zászlóval a kezében megjelent a karzaton, és üvölteni kezdett. Később látható az a papírlap is, amelyen Mike Pence alelnöknek üzenet.

Felvétel készült arról is, ahogy a Capitoliumon kívüli tüntetők összetörték az AP hírügynökség munkatársainak eszközeit, egyesek pedig azt is üvöltötték, hogy az „árulókat guillotine alá kell vetni”.

Az egyik rendbontót, a pennsylvaniai Riley June Williamst azzal vádolják, hogy azt tervezte, hogy a Nancy Pelosi házelnök irodájából ellopott egyik laptopot eladja az orosz titkosszolgálatoknak. Az NBC News szerint az FBI szombaton beszélt a 22 éves lány anyjával, aki állítólag azt mondta, felismerte lányát a Capitolium épületében. Drew Hammill, Pelosi kabinetfőnök-helyettese egy tweetben megerősítette, hogy Pelosi laptopját január 6-án valóban ellopták, ám azt szerinte csak prezentációkra használta a házelnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!