Deutsch szerint az európai baloldal már elismeri a magyar járványügyi védekezést

2021. január 17. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője. Ebből szemlézzük az érdekesebb mondatokat az MTI segítségével.

Az Európai Néppártban folytatja-e a Fidesz? A leghatározottabban azt akarják, hogy ne folytatódjon a tétlenkedés. Nincs értelme annak az időhúzó taktikának, amelyet az Európai Néppárt lassan két éve követ. Lendületet ad majd a „befagyott helyzet megoldásának”, hogy szombaton új elnököt választott a legnagyobb néppárti tagpárt, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Fontos lenne dűlőre jutni abban, hogy együtt haladnak-e tovább, vagy elválnak az útjaik.

Deutsch Tamás egy decemberi sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/Mohai Balázs
Deutsch Tamás egy decemberi sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Mi a különbség szerinte az európai és a magyar baloldal között? Változást tapasztalt a Magyarországról alkotott európai véleményekben. Tavasszal a magyarországi és az európai baloldal „versenyt futott abban, hogy ki tudja nagyobb hazugságokon keresztül gyalázni Magyarországot, a magyar kormányt”. Ősszel, a pandémia második hulláma idején „ebben a gyalázkodásban Európa hangja elhalkult. Ha a magyar járványügyi védekezésről véleményt formálnak, akkor az elismerő, pozitív. A magyarországi baloldal azonban maradt a tavaszi állapotában”.

Mi derült ki a brexit után? Nagyon komoly belső megosztottság terheli az Európai Uniót. A tavaly év végén lezárult hétéves költségvetési időszakban 76 milliárd euró (több mint 27 300 milliárd forint) közvetlen brüsszeli forrás állt rendelkezésre a kutatás-fejlesztés támogatására. „Most, hogy elkészült az összegzés, az derült ki, hogy ennek a pénznek a 95 százaléka abba a 15 országba jutott, amely már a 2004-es csatlakozási hullám előtt is az unió tagja volt, a fennmaradó 13 állam alig 5 százalékot kapott. Ez teljes képtelenség”.

Deutsch Tamás a héten lemondott minden európai parlamenti bizottsági tisztségéről és jelentéstevői megbízatásáról. A lemondás ugyanakkor csak formalitás, hiszen decemberben már 133 igen és 6 nem szavazat mellett döntött Deutsch Tamás jogfosztásáról az Európai Néppárt frakciója. Korábban ugyanis mintegy negyven képviselő Deutsch kizárását kezdeményezte a Néppárt frakciójából. Az ügy hátteréről ebben a cikkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!