Bejelentették, hogy hatodszor is megnyerte az ugandai elnök a választást

2021. január 16. – 16:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az 1986 óta hatalmon lévő Yoweri Museveni nyerte az ugandai elnökválasztást, jelentette be az ország választási bizottsága. A 76 éves politikus a kihirdetett adatok szerint 58,6 százalékot, míg ellenzéki kihívója, Bobi Wine 34,8 százalékot ért el.

A reggae-sztárból lett 38 éves elnökjelölt már pénteken azt írta a Twitterén, hogy erőszak és csalások jellemezték a választásokat, amiket szerinte valójában ő nyert meg. A választási bizottság szerint viszont nem volt csalás a csütörtöki szavazás alatt.

A választási bizottság elnöke, Simon Byabakama korábban azt mondta, „nagyrészt” békésen zajlottak a választások, majd az állítást Fred Enanga rendőrségi szóvivő is megerősítette.

Bobi Wine nyilatkozik 2021. január 15-én – Fotó: Sumy Sadruni / AFP
Bobi Wine nyilatkozik 2021. január 15-én – Fotó: Sumy Sadruni / AFP

A BBC szerint választási megfigyelők azonban bírálták, hogy a szavazást az internet-hozzáférés korlátozása mellett tartották meg, a közösségi oldalak és az üzenetküldő szolgáltatások kedd óta nem voltak elérhetőek.

Wine azt mondta, hogy bizonyítékokkal is előáll szabálytalanságokról, ha teljesen helyreáll az országban az internetszolgáltatás.

Museveni a kora miatt eredetileg nem is indulhatott volna a 2021-es választáson, de a parlament 2017-ben alkotmánymódosítással eltörölte az államfőre vonatkozó 75 éves felső korhatárt, így akár 2030-ig is hatalmon maradhat.

Ugandában több ellenzéki tüntetést tartottak a kampányidőszakban, és csak novemberben legalább 54 tiltakozó vesztette életét a biztonsági erőkkel zajló összecsapásokban. Az előzményekről korábban ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!