Kudarcba fulladhat az örökös ugandai elnök hatalmának megdöntése, kihívója csalást emleget

2021. január 15. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

A pénteken közzétett előzetes eredmények szerint a szavazatok 13,6 százalékos összesítése mellett az 1986 óta hatalmon lévő Yoweri Museveni elnök vezet a voksok 65 százalékával (1 536 205) az ugandai választáson, míg ellenfele, Bobi Wine csupán 27,4 százalékot (647 146 szavazatot) kapott.

Az ellenzéki elnökjelölt pénteken azonban a Twitteren azt írta: erőszak és csalások jellemezték a választásokat, szerinte valójában ő nyert, méghozzá jelentős előnnyel, és egyenesen viccnek nevezte Museveni győzelmét.

Wine szerint a szavazást számos szabálytalanság jellemezte, amely „az elnök és vérszomjas rezsimje számlájára írható, akik az ország történetének legnagyobb csalását készítették elő”. Az MTI szemléje szerint Bobi Wine megköszönte az ugandaiaknak, hogy sokan elmentek szavazni, majd megjegyezte, innentől a választási bizottságon az ország szeme, hogy bejelentse a népakaratot tükröző eredményeket.

A választási bizottság elnöke, Simon Byabakama csütörtök este azt mondta, „nagyrészt” békésen zajlottak a választások, majd az állítást Fred Enanga rendőrségi szóvivő is megerősítette. A képet azonban árnyalja, hogy a voksolásra fokozott biztonsági óvintézkedések és az internet-hozzáférés korlátozása mellett került sor, a közösségi oldalakat és az üzenetküldő szolgáltatásokat kedd óta nem lehet elérni az országban.

Nem is indulhatott volna a választáson

A 44 millió lakosú Ugandában 18 millió választópolgárt szólítottak az urnákhoz. A hivatalban lévő, ötödik mandátumát töltő Musevenivel szemben tíz másik elnökjelölt mérte össze erejét, és a 38 éves Bobi Wine, a reggae-sztárból lett elnökjelölt volt a legnépszerűbb közülük.

Museveni a kora miatt eredetileg nem is indulhatott volna a 2021-es választáson, de a parlament 2017-ben alkotmánymódosítással eltörölte az államfőre vonatkozó 75 éves felső korhatárt, így akár 2030-ig is hatalmon maradhat.

Ugandában több ellenzéki tüntetést tartottak a kampányidőszakban, és csak novemberben legalább 54 tiltakozó vesztette életét a biztonsági erőkkel zajló összecsapásokban. Az ellenzéki jelölteket és támogatóikat, valamint a kampánystábok tagjait rendszeresen őrizetbe vették a hatóságok, és az állam sokszor hivatkozott ugyan a koronavírus-járványra, az ellenzék szerint ez csak ürügy volt a kormányzattal szembeni megmozdulások elfojtására.

Az ellenzéki elnökjelöltek korábban már figyelmeztettek, hogy Musevenitől nem idegen a választási csalás. Wine például arra biztatta híveit, hogy telefonjukkal dokumentálják a voksolás folyamatát, és fotózzák le a szavazólapjukat, amelyet aztán feltölthetnek egy „U Vote” nevű alkalmazásba.

Az ugandai választás első részeredményei szombat estig várhatók. Az előzményekről korábban ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!