Uganda választ: legyőzheti-e a gettók hőse az örökös elnököt?

2021. január 12. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

Museveni hatodszor, vagy Wine először: előbbinek több esélye van, mert nagyon lejt a pálya.

Yoweri Kaguta Museveni ugandai politikus 1986 óta Uganda elnöke. A 76 éves elnök alatt rengeteget fejlődött az ország, de sok hiányérzetet is hátrahagyott a politikus. Elsősorban a demokrácia terén, mert Ugandában a hatalom teljesen nyíltan gyepálja a másként gondolkodókat. Gazdaságilag meg az vethető az elnök szemére, hogy Uganda képtelen volt beindítani az olajiparát, pedig hatalmas olajvagyonon ül az ország.

Museveni nagy érdeme, hogy vészterhes időszak után került hatalomra, mert két tömeggyilkos diktátor, a teljesen beteg Idi Amin és a kommunista Milton Obote után vette át az országa iránytását, ehhez képest meglepően nyugodt volt az ország az elmúlt három és fél évtizedben, igaz a választások előtt mindig nemtelen módszerekkel alakított ki lejtős pályát.

Azt persze mindenki tudja errefelé, hogy Museveni örökké nem fog uralkodni, és mivel annyira nem volt mögötte „másodvonal”, utána biztosan erős széthúzás várható. Ám az elnök hívei egyelőre nem adnák át a hatalmat, hatodik ciklusára készül a veterán politikus.

Aki ebben legyőzheti, az Robert Kyagulanyi Ssentamu, ismertebb művésznevén Bobi Wine, a „gettőpolitikus”, egy énekesből és színészből lett képviselő, aki csak éppen fele annyi idős, mint az elnök, 3 éves volt, amikor Musevenit először megválasztották.

Azt, hogy a verseny most kifejezetten éles leginkább az mutatja, hogy minden eddiginl erőszakosabbak voltak a választást megelőző események, és a hatalom többféle galádsággal is igyekezett növelni esélyeit. Winet a melegek és a külföldiek jelöltjének nevezték, de végül novemberben még börtönbe is zárták a hatalom képviselői.

A parlamenti és elnökválasztás előtt mintegy 18 millió szavazót regisztráltak, a viszonyokra jellemző, hogy a szegényeknek esélyt ígérő kihívó a kampány nagy részét golyóálló mellényben és harci sisakban töltötte, később le is tartóztatták, híveitől megtagadták a gyülekezési jogot, könnygázzal oszlatták a mégis megtartott gyűléseket, az azokról beszámoló újságírókat, illetve általában is a kormány kritikusait bezárták.

A választás kétfordulós lesz, az első kört január 14-én, csütörtökön rendezik. A kampány során eddig 54-en haltak erőszakos halált, csak remélni lehet, hogy az áldozatok száma nem fog nagyon megnőni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!