Már megint leállt Paks 2 belarusz testvére

2021. január 16. – 22:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A biztonsági rendszer jelzése miatt le kellett állítani a nemrég üzembe helyezett Belarusz Atomerőmű egyik blokkját Fehéroroszországban – közölte a belarusz energiaügyi minisztérium szombaton.

„A kísérleti üzem alatt az 1-es blokk védelmi rendszere bekapcsolt, a rendszereket és a felszereléseket megvizsgálják. A háttérsugárzás az erőmű környékén normális” – olvasható a közleményben, amit az MTI szemlézett.

Az ország északi részén található Asztravec mellett fekvő létesítményt tavaly novemberben avatta fel Aljakszandr Lukasenka elnök, de nem sokkal később le kellett állítani, és csak két héttel később indították újra.

Alekszandr Lukasenko a Belarusz Atomerőmű november 7-i átadó ünnepségén. Fotó: Sputnik /Sputnik via AFP
Alekszandr Lukasenko a Belarusz Atomerőmű november 7-i átadó ünnepségén. Fotó: Sputnik /Sputnik via AFP

Később azért állították le teljesen az erőművet, mert robbanás történt egy transzformátorban. Az erőmű üzemeltetője szerint semmi rendkívül nem történt, ilyen esetre volt példa a hasonló szentpétervári erőműben is.

Az erőmű építéséről még 2008-ban döntött Alekszandr Lukasenko belarusz elnök. A diktatórikus belarusz politikai rendszernek köszönhetően semmiféle nyilvános konzultációt nem tartottak például arról sem, hogy hol épüljön fel az új erőmű, amely végül a litván határ közelében, alig 50 kilométerre Litvánia fővárosától, egy földrengészónában épült fel.

A litván kormány próbált tiltakozni ez ellen, de azon kívül, hogy egy erőműbaleset esetére több millió jódtablettát osztottak ki a lakosság körében, nem sokat tudtak tenni a beruházás ellen. A balti állam egyáltalán nem tartja biztonságosnak a fehérorosz erőművet.

Az erőmű nagyon hasonlít arra a technológiai konstrukcióra, amelyben Paks 2 épül majd. A belarusz erőművet, ahogyan a magyart is, az orosz állami tulajdonú Roszatom építette, a magyar projekthez hasonlóan orosz állami hitelből, Oroszország 10 milliárd euró hitelt nyújtott a beruházáshoz.

2015-ben egy részben a Fidesz-kormány tagjaiból álló delegáció kifejezetten azért látogatott el Belaruszba, hogy tájékozódjon a munkálatokról.

Lukasenka elnök korábban közölte, fontolgatják egy második atomerőmű megépítését, és javasolta, hogy a többletenergiát használják bitcoin-bányászatra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!