Több ezer fegyveres tüntető tervezi körbevenni a Capitoliumot Biden beiktatásakor

2021. január 12. – 18:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden beiktatása alig egy hét múlva, január 20-án lesz, és az előzetes információk alapján gyakorlatilag bármi elképzelhető, különösen azután, hogy Donald Trump leváltott amerikai elnök hívei a múlt héten egy teljesen formális eseményen betörtek a Capitolium épületébe Washingtonban, és olyan balhét csináltak, amire az USA-ban eddig nem nagyon volt példa.

Az FBI korábban arra figyelmeztetett, hogy az amerikai államok ötven fővárosában a beiktatás előtti napokban fegyveres tüntetésekre készülnek a Trump-párti tömegek.

Egy demokrata képviselő, Conor Lamb pedig arról beszélt a CNN egyik műsorában kedden, hogy értesüléseik szerint mintegy négyezer fegyveres tüntető arra készül, hogy Joe Biden beiktatása idején körbevegyék a Capitolium épületét – írja a CNN. Lamb nem mondta ki, de a szóhasználatából érezhető, hogy ezeket a csoportokat nem annyira tüntetőként, mint inkább terroristaként kezelik, az eljárások is terrorizmus miatt indultak a Capitoliumba behatolók ellen, az első két vádemelés már meg is történt. Az egyik vádlott egy olyan férfi, aki fegyverekkel, lőszerekkel és házi készítésű bombákkal tömte meg a pick upját, és a Capitoliumtól nem messze parkolt le ezekkel. Az FBI egyébként több mint százezer tippet kapott a lakosságtól, hogy miket és kiket lenne érdemes közelebbről megvizsgálni, a nyomozóiroda 160 ügyben nyomoz is, a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői akár 20 év börtönt is kaphatnak, ha elfogják, és elítélik őket.

Lamb a következőket mondta az erőszakos csoportokról. „Nyilvánosan elérhetővé tették a cselekvési tervüket, vagyis azt, hogy mikor lőnek, és mikor nem. Ez egy szervezett csoport, aminek célja van. Előre eltervezték azt, amit tenni akarnak. […] Nem tárgyalunk, nem érvelünk ilyen emberekkel. El kell őket ítélni. Meg kell őket állítani. Sajnos ez az elnökre is vonatkozik, ezért szükséges végrehajtani az impeachmentet, és eltávolítani a hivatalából” – mondta Lamb a műsorban.

Az erőszakos tüntetésekre készülve megerősítették Washington védelmét, városi, állami és szövetségi rendfenntartó szervek dolgoznak össze, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudják megtartani Joe Biden beiktatását, közben az FBI folyamatosan felügyeli az országon belüli erőszakos, szélsőjobboldali csoportosulásokat, illetve, hogy mire készülnek.

Donald Trump eközben nem nagyon zavartatja magát, továbbra is arról beszél, hogy hatalmas a támogatottsága. „Mindig el kell kerülni az erőszakot. És hatalmas a támogatottságunk. Olyan támogatottságunk van, mint amilyen valószínűleg korábban senkinek sem volt. Mindig el kell kerülni az erőszakot” – mondta az elnök kedden, amikor éppen a Fehér Házból távozott egy eseményre.

Az elnök azt is hozzátette, hogy szerinte a felszólalása, amit a Capitolium ostroma előtti tüntetésen tartott meg, teljesen helyénvaló volt. „Ha elolvassák a beszédemet – és sokan megtették, és én is láttam az újságokban, meg a tévében –, azt elemezték, és az emberek azt gondolták, hogy amit mondtam, az teljesen helyénvaló volt” – mondta Trump.

Az elnök beszédén azért rugóznak ennyire, mert a több halálos áldozatot követelő ostrom előtt alig két órával úgy zárta a felszólalását, hogy „Pokolian meg kell küzdenünk! Ha nem küzdesz pokolian, akkor nem lesz többé országod!”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!