A CIA új igazgatója korábban autoriter vezetőnek nevezte Orbán Viktort

2021. január 11. – 16:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

William J. Burns 64 éves korábbi diplomatát választotta a megválasztott amerikai elnök, Joe Biden a CIA leendő új vezetőjének. Ebben nem is csak az az érdekes, hogy Burns harminckét évig dolgozott a külügyminisztériumban, vagy hogy 2013-tól ő vezette az amerikai delegációt az irániakkal folytatott titkos tárgyalásokon, hanem hogy korábban erősen bírálta Orbán Viktort, írja a Blikk.

Burns 2020 végén írt cikket a Foreign Affairs nevű lapnak, ahol arról is beszélt, hogy Donald Trump alatt kinevezett amerikai nagykövet, David Cornstein elkapta a „clientitis” nevű halálos kórt. Ennek a lényege, hogy egy országba kihelyezett diplomata, nagykövet nem a saját anyaországának érdekeit képviseli, hanem annak az országnak az érdekeit, ahova kihelyezték: jelen esetben Cornstein Magyarországét.

Az amerikai hírszerzés új elnöke azt is nehezményezte, hogy Cornstein „Magyarország autoriter, a polgári szabadságjogokat csorbító vezetőjét”, tehát Orbán Viktort „a tökéletes partnernek” nevezte.

Az amerikai elnökválasztási kampány alatt a magyar kormány erősen Trump mellett foglalt állást, és bírálták az azóta választást nyerő Bident. Erről Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn azt mondta, „én ezt az egészet nem értékelném túl”,és egyébként sem a magyar kormány rontott neki Bidennek, hanem Biden autoriter államként állította be Magyarországot, azt pedig nem lehet szó nélkül hagyni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!