Horvát földrengés: ismét volt egy Magyarországon is érezhető utórengés

2021. január 10. – 07:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt hét eleji földrengések, majd a szerdai utórengés után újabb földrengés volt Horvátországban szombat éjszaka, amelyet Magyarországon is érzékelni lehetett. Ezúttal este 10:29-kor mintegy 7 km-es mélységben 4,9-es magnitúdójú földrengés keletkezett Horvátországban, Petrinja község közelében.

Az ELKH CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa, Timkó Máté szeizmológus közleménye szerint a földrengés Magyarországon is érezhető volt.

A HINA horvát hírügynökség jelentése szerint a földrengés 4,5-es erősségű volt, középpontját Zágrábtól 59 kilométerre délkeletre teszik. Károkról, áldozatokról egyelőre nem tudósított a HINA.

A magyarországi katasztrófavédelemhez sem érkezett bejelentés újabb károkról. A decemberi első rengések után csak Magyarországon nagyjából félmilliárd forintos kár keletkezett.

A legutóbbi, szerdai 5,3-es magnitúdójú utórengés 17 óra 1 perckor keletkezett Horvátországban, Petrinja község közelében. Akkor a magyar obszervatóriumhoz Nagykanizsáról, Komlóról és Budapestről is érkeztek bejelentések a földmozgás érzékeléséről.

Múlt hétfőn és kedden két erősebb – 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű – földrengés rázta meg Közép-Horvátországot. Ez utóbbi volt az ország történetének legnagyobb földmozgása. A súlyos katasztrófának hét halálos áldozata és 28 sérültje van. A horvát kormány természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló (Sisak-Moslovacka) megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit.

A földrengést követően a Telex munkatársai a helyszínen jártak, ebben a riportunkban számoltunk be arról, hogy a földmozgás által leginkább sújtott településen, Petrinjában mit éltek át az emberek. Stábunk videót is forgatott a kárfelmérés és helyreállítás első napján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!