Őket keresi még az FBI a szerdai zavargások miatt

2021. január 9. – 14:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az FBI a lakosság segítségét kéri azoknak a személyeknek az azonosításában, akik szerdán rohamozták meg, és törtek be az amerikai törvényhozás épületébe.

Az FBI a keresett személyekről több fotót is nyilvánosságra hozott, ezen kívül pedig 50 ezer dolláros pénzjutalmat (15 millió forint) ajánlott fel annak, aki segíti kideríteni, ki helyezett el két csőbombát a Capitoliumban a szerdai ostrom alatt, írja a Sky News, ahol az összes körözött személyről lehozták a fotókat.

Fotó: AFP /FBI
Fotó: AFP /FBI

A szerdai zavargások óta egyébként 68 embert már letartóztattak, többek között azt a férfit is, aki Nancy Pelosi irodájába tört be, és a házelnök asztalánál, feltett lábbal fotózkodott. Sokukat már csütörtökön bíróság elé is állították; egyebek mellett törvénytelen behatolással, egy rendőr bántalmazásával, és lőfegyverrel való visszaéléssel is vádolják őket.

Szerdán egy több ezres, Trump által szervezett tüntetést követően – melyen maga az elnök, legidősebb fia és ügyvédje is lázító beszédeket mondott –, több száz Trump-párti tüntető betört a washingtoni Capitoliumba, az amerikai törvényhozás épületébe, ahol az elektori szavazatok hivatalos megszámlálása, ezzel Joe Biden győzelmének hitelesítése zajlott.

A tüntetők dulakodtak a rendőrökkel, ablakokat törtek be és törvényhozók irodáit is felforgatták. A capitoliumi rendőrök egy Trump- és összeesküvés-hívő, 35 éves veterán nőt, Ashli Babbittet meglőttek az épületben, miközben megpróbált áttörni egy ajtón. A nő nem sokkal később belehalt a sérüléseibe.

Rajta kívül a Capitolium ostroma közben életét vesztette egy rendőr, a 42 éves Brian Sicknick, akit a tüntetők egy porral oltóval ütöttek le, valamint további három tüntető is. Egyikük, az 50 éves Benjamin Phillips sztrókot kapott, az 55 éves Kevin Greeson szívrohamban hunyt el, a 34 éves Rosanne Boylandet pedig valószínűleg agyontaposta a tömeg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!