Nem emelnek vádat az afroamerikai Jacob Blake-et hátba lövő wisconsini rendőr ellen

2021. január 6. – 00:19

Másolás

Vágólapra másolva

Nem emelt vádat a kenoshai ügyészség kedden az ellen a fehér rendőr ellen, aki a Wisconsin államban található kisvárosban tavaly augusztusban intézkedés közben hátba lőtte az afroamerikai Jacob Blake-et, ami aztán erőszakba torkolló tüntetéseket robbantott ki, írja az MTI.

Sajtótájékoztatóján Michael Graveley körzeti ügyész arról számolt be, hogy a rendelkezésre álló tények és a hatályos jogszabályok alapján nem emelnek vádat sem Rusten Sheskey rendőrtiszt, sem a társa ellen. Blake-nél kés volt az incidens során, amit ő maga is elismert – mondta Graveley.

Sokak szerint a mostani döntés újabb demonstrációkat válthat ki, a Chicagótól körülbelül 100 kilométerre lévő településen megerősítették a biztonsági intézkedéseket, Tony Evers kormányzó készültségbe helyezte a Nemzeti Gárdát.

Blake-re augusztus 23-án lőtték hétszer a rendőrök, miközben épp autója felé tartott. Az első hírek szerint a férfi éppen békíteni próbált két vitatkozó nőt. A rendőrség szerint a 29 éves Blake ellen letartóztatási parancs volt érvényben szexuális bántalmazás miatt, és akkor is hasonló ügyben hívták ki őket. Blake-nél kés volt, ellenállt az intézkedésnek, mire rálőttek. A lövéseket túlélte, de deréktól lefelé lebénult. Az ügyész elmondta, hogy szakértők szerint négy lövedék Blake hátába, míg három az oldalába fúródott.

A lövöldözést mobiltelefonnal rögzítették, a felvétel közzététele után robbant ki a tüntetéssorozat és az erőszak. A kisvárosban lakóépületeket és boltokat gyújtottak fel. Egy tinédzser agyonlőtt két, Blake mellett és a rendőri erőszak ellen demonstráló tüntetőt.

Blake ügyvédje, Benjamin Crump szerint ez a döntés tovább rombolja a jogrendszer iránti bizalmat, és megerősíti a rendfenntartókat abban, hogy továbbra is büntetlenül lőhetnek le fekete férfiakat. Crump ismert polgárjogi ügyvéd, ő képviselte George Floyd és Breonna Taylor családját is, akik rendőri intézkedés közben haltak meg az Egyesült Államokban. Szerinte Blake polgári jogi pert fog indítani a kenosai rendőrkapitánysággal szemben, írja a Chicago Tribune.

Az amerikai rendőri erőszak elleni tüntetésekről és a megmozdulások hatásáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!