Egy szlovén filozófus szerint félelmetesek a Demeter Szilárd írásából levonható következtetések

2021. január 2. – 12:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közélet „vulgarizálása” kapcsán Trump mellett Demeter Szilárd példáját említi az amerikai Jacobin című baloldali folyóiratban megjelent írásában Slavoj Žižek szlovén író és filozófus, a ljubljanai egyetem professzora.

Žižek a folyóiratban megjelent esszéjében arról értekezik, milyen legyen a koronavírus-járvány után a világ. Tézise szerint olyan szocialista fordulatra van szükség, amely mindenki számára igazságos, és megmentheti a bolygót a klímaapokalipszistől.

A jövő esélyeit latolgatva a filozófus arról ír, hogy az Egyesült Államokban Joe Biden győzelme sokak számára olyan jövőt jelent, amely a Trump előtti normalitás folytatását ígéri, még ha Biden bírálói szerint a globális nagytőke képviselője is.

Slavoj Žižek előadást tart a The London School of Economicson 2016. április 20-án – Fotó: Ray Tang/Anadolu Agency, AFP
Slavoj Žižek előadást tart a The London School of Economicson 2016. április 20-án – Fotó: Ray Tang/Anadolu Agency, AFP

Donald Trump az USA-ban „a nyilvános beszéd vulgarizálásával korrodálta életünk etikai tartalmát” – írja Žižek, majd ezután egy másik példát is hoz. „Ez a vulgarizáció világméretű folyamat. Vegyük csak Demeter Szilárd miniszteri biztos, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjének európai esetét” -írja.

A filozófus ezután beidézi a PIM igazgatójának hatalmas hazai és nemzetközi botrányt kiváltó írását, amelyben Soros Györgyöt „liberális Führernek” nevezte, Európát pedig „Soros György gázkamrájának”, ahol „a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni”.

Bár Žižek szerint Demeter maga is retorikai túlzásnak minősítené a párhuzamot, ettől még félelmetesek az ebből levonható következtetések. Soros és Hitler összemosása mélyen antiszemita gesztus. Aki Sorost egy szintre helyezi Hitlerrel, az azt állítja, hogy a Soros által támogatott multikulturális, nyitott társadalom nemcsak olyan veszélyes, mint a holokauszt és az azt fenntartó árja rasszizmus ( Demeter a „liberárja” kifejezést is használja), de még ennél is rosszabb, veszélyesebb az „európai életmódra”.

Demeter Szilárd az erőteljes ellenzéki, civil és nemzetközi felháborodás után visszavonta a publicisztikáját, de bocsánatot nem kért, és a véleményét is fenntartja. A kormányközeli Kontra című oldalnak december 12-én azt mondta: a szövege nem antiszemita, soha nem volt antiszemita gondolata, a lelkiismerete tiszta. Szerinte „Soros és csatlósai biztosan nem liberálisok, mert nem tűrik az ellenvéleményt, képtelenek a racionális vitára. Ebben tévedtem.”

Azt is mondta, a kritikákra nem fog válaszolni, mert „ahhoz el is kellene olvasnom azokat. Azt meg minek? Nagyjából tudom, hogy az ellenségeim mit gondolnak rólam. Irracionális az egész. Nem kritika, hanem epeömlés. Érdektelen”.

Demeter Szilárd szakmai életútjáról itt írtunk bővebben.

Ha a Telex legfrissebb híreit akarja látni, kattintson ide!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!