Polt Péter a rendőrséghez továbbította Demeter Szilárd ügyét

2020. december 12. – 11:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

November végén a DK-s Arató Gergely kérdezett rá a főügyésznél, Polt Péternél, hogy Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője írása – amiben Soros Györgyöt Führernek és Európát az ő gázkamrájának nevezte – kimeríti-e azt a bűntettet, miszerint „aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Szombaton kiderült, Polt mindezt feljelentésként értékelte, és továbította azt a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, akik majd eldöntik, felmerült-e bűncselekmény gyanúja.

Közben pénteken maga Demeter is megszólalt az ügyben. Nem számított arra, hogy ekkora port kavar majd az írása, de a gyalázkodások nem érdeklik, nem olvassa azokat – mondta a kormányközeli Kontra oldalnak. „Tudom, hogy a szövegem nem antiszemita, soha még csak antiszemita gondolatom se volt. Vagyis a lelkiismeretem rendben van. (…)

Az általános olvasat, hogy a fő tételmondatom: Soros György a liberális Führer. Nos, Soros és csatlósai biztosan nem liberálisok, mert nem tűrik az ellenvéleményt, képtelenek a racionális vitára. Ebben tévedtem”

– mondta Demeter most, hetekkel azután, hogy az erőteljes ellenzéki, civil és nemzetközi felháborodás után visszavonta a publicisztikáját, bocsánatot ugyanakkor nem kért, és úgy tűnik, a véleményét is fenntartja. Azt is mondta, a kritikákra nem fog válaszolni, mert „ahhoz el is kellene olvasnom azokat. Azt meg minek? Nagyjából tudom, hogy az ellenségeim mit gondolnak rólam. Irracionális az egész. Nem kritika, hanem epeömlés. Érdektelen”.

Arra, hogy a saját munkatársai is elhatárolódtak tőle, azt mondta, „a több, mint 270 kollégából kilencven valahányan ” vannak csak így köztük. „Kérésükre leültem a kezdeményezőkkel, akik magyarázták nekem, hogy nem a főigazgatói tevékenységemmel van bajuk, hanem az ominózus publicisztika néhány mondatával, attól határolódtak el, nem tőlem.” Azóta a témát lezárták a PIM-ben, mert csináltak egy belső anonim szavazást, amin bizalmat szavaztak neki, mondta Demeter.

Demeter Szilárd szakmai életútjáról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!