Meghalt az öngyilkossági kísérletet elkövető volt szlovák rendőrfőkapitány

2020. december 30. – 19:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt szerdán Milan Lucansky volt szlovák országos rendőrfőkapitány, aki kedden öngyilkosságot kísérelt meg a vizsgálati fogságban – írja az MTI a szlovák TASR hírügynökség alapján.

Milan Lucansky kedden kísérelt meg öngyilkosságot az eperjesi (Presov) vizsgálati fogságban, és szerdán délután halt meg a helyi kórházban. A halálának pontos körülményeiről hivatalos információk eddig nem kerültek nyilvánosságra. Lucansky egyike volt azoknak a személyeknek, akiket a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vett őrizetbe novemberben és decemberben.

A több különböző fedőnév alatt szervezett rendőrségi akcióban főként rendőrségi, titkosszolgálati és más tisztségviselőket és befolyásosnak tartott gazdasági szereplőket vettek őrizetbe. Velük szemben többnyire korrupció, pénzmosás, hivatali jogkörrel való visszaélés és bűntevékenység támogatása jogcímen indítottak eljárásokat. Minderről itt írtunk bővebben.

Szlovák ellenzéki politikusok szerint Igor Matovic miniszterelnök politikai küzdelemre használja a rendőrségi őrizetbevételeket. A rendőrfőkapitány ügye már három hete is nagy port kavart, amikor Lucansky tisztázatlan körülmények között súlyos fejsérülést szenvedett, emiatt kórházba kellett szállítani. Sérülésének okai nem tisztázottak, a hivatalos szervek csak annak a lehetőségét zárták ki, hogy külső beavatkozás eredménye lett volna.

A történtek miatt szerdán lemondott posztjáról Milan Ivan, a büntetésvégrehajtási igazgatóság (ZVJS) vezetője. A szlovák parlamenten belüli legerősebb ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) pedig kilátásba helyezte, indítványozni fogják a parlament rendkívüli ülésének összehívását és a liberális Emberekért (Za ludí) által jelölt Mária Kolíková igazságügyi miniszter visszahívását. Ezt Robert Kalinák volt belügyminiszter azzal indokolta, hogy a volt rendőrfőkapitányt annak ellenére vették vizsgálati fogságba, hogy önmaga jelentkezett, „pszichikai terrornak vetették alá”, és ügyében egyetlen tanút vagy más gyanúsítottat sem hallgattak ki.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában.

Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!